KLEIN CORONALEED – Jort Kelder moet Masarati verkopen en tikt geen 100 euro af voor fles wijn, maar maximaal 50

0

Je hebt coronaleed en coronaleed. Neem Jort Kelder die vanuit zijn luxe, ecovriendelijke,  buitenverblijf op Terschelling laat weten dat toch ook hij financieel zwaar getroffen is door de coronapandemie. Zo heeft Kelder een van zijn acht auto’s, een Masarati, moeten verkopen uit financiële nood en waar hij vroeger lachend meer dan honderd euro aftikte voor een fles wijn is dat nu nog maar maximaal vijftig…

Gelukkig is de financiële nood van Jort Kelder nog niet zo groot dat hij zijn ecohuis op Terschelling moet verhuren. En dat is maar goed ook, want dat doet Jort namelijk uit principe niet. “Al zou ik dat misschien wel moeten doen, want ik heb natuurlijk ook een coronatikje gekregen. Ik denk dat ik zeker drie ton omzetverlies heb, niet alleen van gemiste optredens, maar ik verkocht ook een paar maanden nauwelijks kleren via mijn kledinglijn bij de firma Suitsupply. Gelukkig trekt dat nu weer bij. Wel heb ik mijn Maserati weggedaan, als een concessie naar deze tijd. Maar ik heb nog steeds wel zeven auto’s in mijn garage staan, hoor,’’ vertelt Jort in AD Magazine.


Maar Jort heeft zich wel degelijk tijdens de lockdown zorgen gemaakt: “Ik moet toegeven dat ik door de crisis wat mood swings had, en dat past toch niet bij me. Naast de inkomsten miste ik het oprecht om op te treden. Verder ben ik hier meestal alleen, mijn leven speelt zich voor een groot gedeelte in eenzaamheid af. Tijdens de crisis nam ik me voor eens in alle rust te werken aan een boek over mijn persoonlijke avonturen. Helaas kwam daar wat tussen toen ik over de coronacrisis iets ter discussie stelde dat een beetje stof deed opwaaien.’’

Jort bedoeld dat hij in het begin van de lockdown op tv de stelling poneerde dat de economie was stilgevallen omdat we ‘80-plussers aan het redden waren die te dik zijn en gerookt hebben’. Dat vond niet iedereen een leuke opmerking. “Ik ben een hofnar. Ik moet lastige vragen stellen met een knipoog, de waarheid verpakken als een sprookje. Tijdens de coronacrisis heb ik dingen ter discussie gesteld, zonder dat ik daar nu per se zelf iets van vind. Ik ben een lachspiegel.’’


Ook Jorts liefdesleven komt in het interview aan bod. en dat is bepaald niet florissant. “In de liefde ben ik een dweil. Ik heb niet echt een indrukwekkend trackrecord. Soms word ik gebeld door vriendjes die relatieproblemen hebben en dan zeg ik: vraag je werkelijk míj om advies? Ik koester mijn solitaire bestaan, maar als er een duif in mijn net vliegt, zien we wel hoe het gaat.’’

en de liefde op Terschelling vinden is volgens Jort al helemaal onmogelijk. “Nou, dit is een plek op aarde waar je ontzettend goed monogaam kunt zijn. Kort pittig met windjack, dat zijn de vrouwen hier. Niet helemaal mijn interesse. Ik leef een afgezonderd leven met mijn Britse kortharige katten Harry en Carlos, en ik ben best gelukkig, hoor.’’