Kledingmerk My Brand gebruikte voetballers Luis Suárez, Neymar en Urby Emanuelson als dekmantel voor cokehandel

0

(Beeld Louis Suarez: My Brand)

Voetballers Luis Suárez, Neymar, Urby Emanuelson, Glenn Helder, Kenneth Vermeer; allemaal maakten ze promotie voor het kledingmerk My Brand. Een kledingmerk waarvan de eigenaar Domenico G. vorige week werd aangehouden vanwege witwassen en handel in verdovende middelen. Die voetballers wisten niet dat de kledinglijn een dekmantel was voor een cocaïnelijn.


Voor My Brand-eigenaar Domenico G., bij wie bij zijn arrestatie vorige week naast 228.000 euro aan cash geld ook een vuurwapen werd aangetroffen in zijn woning, was zijn kledingmerk een ideale dekmantel voor zijn criminele activiteiten. Met het inzetten van bekende voetballers ter promotie van de kledinglijn probeerde hij zo legaal mogelijk over te komen.

“Die voetballers worden dus misbruikt via de kledinglijn, dat weer een dekmantel is voor de cocaïnelijn”, zegt Arno van Leeuwen, die zich voor de Amsterdamse recherche jarenlang bezighield met criminaliteit in relatie tot voetbal, op de site van de NOS. “Als mensen spelers als Neymar en Suárez zien in die kleding denken ze al gauw: dat zal dan wel een keurig merk zijn.”


Zo was ook Glenn Helder ambassadeur van My Brand. De oud-profvoetballer, die jarenlang met gokschulden kampte, was in die zin een ideaal ‘slachtoffer’. Helder wilde tegen de NOS niet reageren op de aanhouding van Domenico G.

Winnie Haatrecht wilde dat wel. De oud-profvoetballer Winnie Haatrecht wilde dat wel. Hij doet nu de zaken van keeper Kenneth Vermeer, die ook promotie maakte voor My Brand. Volgens Haatrecht is het onmogelijk om ieder bedrijf dat aanklopt door te lichten. “Voetballers krijgen op het hoogtepunt van hun loopbaan twintig tot dertig aanvragen per maand om iets te promoten. Je kan moeilijk een detective inhuren om alles te gaan onderzoeken. Dat is heel simpel.”

My Brand leek een succesvol merk, maar de ambassadeurs van het merk hadden misschien beter moeten weten. Zo werd een peperdure auto van de verdachte, een Bentley Bentayga, een jaar geleden in brand gestoken en had hij ook een winkel in het Colombiaanse Bogotá, waar nog altijd veel drugsbendes actief zijn. “Dat zijn allemaal signalen waar je alert op moet zijn,” meent Arno van Leeuwen van de Amsterdamse recherche.