KLAAS WILTING: ‘Ik hoop dat Holleeder in zijn cel sterft’

0

Klaas Wilting, Amsterdams politievoorlichter tijdens de ontvoering van biermagnaat Heineken, hoopt dat Willem Holleeder, een van de vijf ontvoerders, nooit meer vrij komt en in zijn cel sterft.

In de nieuwe Youtube-serie ‘Misdaadzaken’, van  Sven van der Meulen en content-maker Govert Sweep, spreekt Wilting (80) over de Heineken-ontvoering en topcrimineel Holleeder. “De spanning die ik toen heb gevoeld, terwijl ik heel veel heb meegemaakt bij de politie, die spanning heb ik nooit meer gevoeld”, vertelt hij. “We waren natuurlijk een hele tijd met het onderzoek bezig. En op het moment dat we voelden en hoorden dat ze er wel binnen zaten, vlogen we elkaar om de hals. Dat was natuurlijk fantastisch. (…) om als politie zo’n zaak op te lossen.”


De celstraffen van 11 jaar die de rechter in 1987 oplegde aan Van Hout en Holleeder waren in Wiltings ogen echter ‘veel te kort. Als het nu was gebeurd, dan hadden ze bijna denk ik levenslang gehad.”

Holleeder kwam in 1992 weer op vrije voet. “En dan zie je wat er daarna gebeurt. Ik zeg: het is tuig van de richel. En waarom? Ze zijn daarna met crimineel werk doorgegaan. Ze hebben toen ook een groot feest gegeven. Het grote feest in het Marriott Hotel in Amsterdam.”


Wilting vertelt dat de politie destijds camera’s had hangen in het hotel en precies wist wat er gebeurde tijdens dat feestje. “En het erge was, elke keer als er iemand binnenkwam, dan werd er gespeeld: Heerlijk, Helder, Heineken… Dus het is tuig van de richel.”

Wilting heeft de hoop dat Holleeder nooit meer zijn cel verlaat. “Ik vind het gewoon een loser”, zegt hij. “Het enige wat ik hoop, dat ‘ie daar in de cel sterft. Dat is het enige.”