Kinderen gekoppeld aan verkeerde biologische ouders…. KRO-NCRV bevestigt mismatches Spoorloos na onderzoek Kees van der Spek

0

Derk Bolt speurt regelmatig voor Spoorloos heel wat landen af om mensen bij elkaar te brengen en Jetske van den Elsen gaat met onze zoekers op pad om hen bij te staan tijdens de emotionele hereniging.(Beeld KRO/NCRV)

KRO-NCRV bevestigt dat er zeker twee foute matches zijn gemaakt in het tv-programma Spoorloos. Dat kwam aan het licht na een onderzoek van misdaadjournalist Kees van der Spek voor zijn programma Oplichters aangepakt dat vanavond op RTL 5 te zien is. Hij deed onderzoek naar een frauduleuze Colombiaanse fixer die voor Spoorloos Nederlanders aan verloren familieleden koppelde.


In het vanavond uit te zenden Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt blijkt die fixer zeker twee Nederlanders in Colombia niet aan de juiste biologische ouders te hebben gekoppeld. De fixer werkte voor Spoorloos in totaal aan zestien zoektochten mee. Volgens KRO-NCRV zijn daarvan twee andere matches inmiddels wel bevestigd door DNA-onderzoek. “De overige twaalf zaken gaan we opnieuw tegen het licht houden en indien gewenst bieden we de betrokkenen alsnog een DNA-test aan. Sinds 2019 doen wij standaard een DNA-test bij al onze zoektochten”, laat KRO-NCRV maandagavond weten in een verklaring.

Spoorloos richt zich op verwanten die elkaar uit het oog verloren zijn of zelfs nog nooit hebben ontmoet. Derk Bolt speurt regelmatig heel wat landen af om mensen bij elkaar te brengen en Jetske van den Elsen gaat met onze zoekers op pad om hen bij te staan tijdens de emotionele hereniging.


Spoorloos is al jaren actief in Colombia. Derek Bolt heeft met hulp van tussenpersonen in de loop der jaren tientallen mensen herenigd met familie. Maar uit onderzoek van Oplichters Aangepakt blijkt nu dat een van die tussenpersonen het de afgelopen jaren niet zo nauw heeft genomen met de waarheid en niet de juiste personen aan elkaar gekoppeld zijn.

De omroep zegt “geschrokken” te zijn door de bevindingen van Van der Spek. “We maken al ruim 30 jaar Spoorloos en weten als geen ander hoe belangrijk het is om te weten waar je vandaan komt”, staat in de verklaring van KRO-NCRV.

Kees van der Spek, maandagvond te gast Jinek vertelde, vertelt dat men bij Spoorloos vanaf half 2019 standaard DNA-onderzoek uitvoert. Eerder gebeurde dat slechts ‘incidenteel’. “Dat vind ik eigenlijk niet uit te leggen”, stelt Kees. Ook weet hij dat het in Colombia ‘een vrij groot ding’ is dat adoptiekinderen aan de verkeerde ouders gekoppeld worden. “Alleen in de stad Medellín lopen 200 rechtszaken van mensen die verkeerd gekoppeld zijn door dit soort fixers.”

Kees van der Spek zei ook niet te twijfelen aan de goede intenties van Spoorloos. “Ik ga ervan uit dat Spoorloos goede dingen wil doen. Maar de vraag wat je identiteit is, is zo wezenlijk voor geadopteerden dat ik hier als journalist in moest duiken, vertelde hij.”

Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt is dinsdagavond 11 oktober om 20.30 uur te zien op RTL 5.