KERST 2021: Begin van het einde voor MEILANDJES (7-de seizoen op losse schroeven)

0

(Beeld: Talpa)

Kerst 2021 lijkt het begin van het einde voor de familie Meiland. De kijker lijkt de voortdurende rellerige sfeer rond de familie zat. De kerstspecial rond Martien, Erica, Maxime en Montana trok slechts 783.000 kijkers, ruim 20 procent minder dan vorig jaar. Of er nog een zevende seizoen Chateau Meiland komt lijkt inmiddels de vraag.


De uitspraken die Erica Meiland over moslims deed in haar biografie Ercia, de motor achter de Meilandjes, waarin ze vrouwen in boerka pinguïns noemt en hoofddoekjes ‘niet normaal’ leverde haar niet alleen veel kritiek op, maar maakten ook dat een aantal bedrijven hun samenwerking met de tv-familie opzegden omdat ze niet meer met de Meilandjes geassocieerd willen worden.

Bij Jinek ontstond een felle discussie tussen Eva Jinek, Chantal Janzen en Erica. De slotaflevering van het zesde seizoen Chateau Meiland trok toen nog één miljoen kijkers, maar dat was al een stuk minder dan het vijfde seizoen met gemiddeld 1,5 miljoen kijkers. De special op kerstavond dook met nog geen 800.000 kijkers fors onder het toch al tanende seizoen gemiddelde van de zesde serie.


De familie Meiland stopt in 2022 voorlopig met Chateau Meiland. Verdwijnen van tv doen ze niet. In maart komen ze met Chateau Bijstand, waarin Martien, Erica en Maxime moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Critici noemen het programma inmiddels ‘armoedeporno’.

In Chateau Bijstand krijgen Martien, Erica en Maxime 1.000 euro om een sociale huurwoning in te richten, en moeten ze daarna rondkomen van een bijstandsuitkering net zoals meer dan 400.000 Nederlanders. “Martien, Maxime, de kinderen en ik gaan in een sociale huurwoning wonen, die helemaal leeg is. We krijgen duizend euro om het in te richten, dus dat wordt shoppen bij de kringloop,” vertelde Erica op de radio. Zij ziet Chateau Bijstand wel zitten. “Ik vind het enig. Maar die Martien en die Maxime gaan gek worden, volgens mij.”

Of er na Chateau Bijstand nog een zevende seizoen Chateau Meiland komt? Erica: “Talpa heeft voor 2022 een eenzijdige optie op ons. Dat betekent dat zij kunnen beslissen of de serie nog een jaar doorgaat en dat wij niet kunnen overstappen naar een ander als we er over de bedragen niet uitkomen. Want die afspraken die zijn gemaakt gingen over veel minder afleveringen per jaar. Eigenlijk hebben we elkaar bij de nek.”

“En als we er niet uitkomen, gaat Martien een jaar shawls inpakken, ga ik lekker op kantoor zitten en helpen we Maxime met haar kinderkledingmerk Villa Vito. Gaan we misschien wel het schnabbelcircuit in. Martien gaat ergens vrolijk wijn schenken en met iedereen op de foto, ik bij bouwmarkten muren kapotslaan. Nee, geintje, maar voorlopig is het voor ons allemaal nog lucratief.”