Kerstwonder: Identificatie na 75 jaar door DNA-match broer

0

Voor de familie Gritter is 2020 een jaar geworden om niet te vergeten. Vlak voor kerst kwam het bijzondere bericht dat na 75 jaar de identiteit van hun familielid Henk Gritter is vastgesteld. In 1945 spoelde op de dijk bij Uithuizermeeden een lichaam aan, kort na de scheepsramp van ‘De Joanna’. Het lichaam kon destijds niet worden geïdentificeerd en is daarna als NN’er (Nomen Nescio) begraven in Uithuizermeeden. Nu, 75 jaar later, is de identiteit van dit lichaam officieel vastgesteld. Een DNA-match met de broer van Henk Gritter bracht het antwoord.

Enkele dagen na de bevrijding in 1945 verging het schip ‘De Joanna’, vlak voor de haven van Delfzijl. Het schip had 45 opvarenden aan boord; allemaal bevrijde Nederlandse gevangenen uit Duitsland. Slechts zeven van hen bereikten levend de vaste wal. Een groot deel van de 38 slachtoffers kon worden geïdentificeerd, maar niet van iedereen was de naam bekend.


In 1985 deed schrijver en journalist Hans Beukema uitgebreid onderzoek naar de scheepsramp van De Joanna en het bij Uithuizermeeden aangespoelde lichaam. Hij vermoedde dat het ging om Henk Gritter. Mede op verzoek van de nabestaanden werd de naam niet gedeeld in de media, omdat er niet met zekerheid kon worden vastgesteld of het inderdaad om Henk Gritter zou gaan. Wel werd een gedenksteen geplaatst op het tot dan toe onbekend gebleven graf

In de jaren tussen 2012 en 2015 zijn er meerdere opgravingen verricht in het noorden van het land, zo ook in Uithuizermeeden. Nu, in 2020, kwam de gemeente Het Hogeland bij coldcase/vermiste personen rechercheur Miranda Wahle met de vraag of het graf in Uithuizermeeden inderdaad van Gritter was. Om antwoord op die vraag te kunnen geven, was aanvullend DNA-onderzoek nodig. Dit kon via de enige nog levende broer van Gritter worden vastgesteld. Na enige tijd kwam de uitslag van het NFI binnen: er was een match. Het lichaam bleek inderdaad van Henk Gritter te zijn, waarna het onbekende graf in Uithuizermeeden zijn naam kreeg.


Na de succesvolle samenwerking tussen het NXT Expertise Vermiste Personen/LBVP, het NFI, de forensische opsporingen de politie-eenheden Noord-Nederland en Midden-Nederland heeft de familie Gritter na 75 jaar te horen gekregen dat hun broer begraven ligt in Uithuizermeeden. Een prachtige boodschap in deze tijd voor kerst…

De Oorlogsgravenstichting zal het graf van Henk Gritter gaan inrichten als een formeel oorlogsgraf.

Share.