Keert hij terug bij Ajax? Christian Eriksen leeft in blessuretijd

0

Christian Eriksen leeft in blessuretijd en daar maakt de Deense voetballer in dienst van het Italiaanse Inter Milan met zijn gezin een feestje van. Wat de toekomst brengt is onzeker. Eriksen heeft namelijk de pech dat hij bij Inter Milan speelt. In Italië is het namelijk niet toegestaan betaald voetbal te spelen met een onderhuids geplaatste defibrillator. In Nederland mag een speler met een ingeplant ‘hartkasje’ gewoon op het hoogste niveau voetballen. Het maakt dat de kans groot is dat Eriksen terug naar Ajax keert. Dan is hij bij de Amsterdammers de tweede speler met een defibrillator, want ook Danny Blind heeft er een ingeplant.

Voor het oog van zijn vrouw Sabrina, volgepakte tribunes en de tv-kijkende wereld kreeg Christian Eriksen (29) op 12 juli tijdens het EK-duel Denemarken-Finland in Kopenhagen in de 42ste minuut een hartstilstand, stortte neer en was hij klinisch overleden. Na dertien ijzingwekkende minuten wist de Deense medische staf met behulp van een defibrillator Eriksen zijn leven terug te geven. In het ziekenhuis werd de voetballer direct, en succesvol, geopereerd aan zijn hart en kreeg ook een defibrillator, een toestelletje dat zijn hart een schok geeft bij een hartstilstand, ingeplant.


Voetballen zit er de komende maanden voor Eriksen nog niet in en dus heeft en neemt hij alle tijd om van zijn gezin te genieten. Wat de toekomst het gezin brengt is onzeker. Eriksen heeft namelijk de pech dat hij bij Inter Milan speelt. Of hij daar ooit als voetballer zijn rentree zal maken is nog maar zeer de vraag. In Italië is het namelijk niet toegestaan betaald voetbal te spelen met een onderhuids geplaatste defibrillator. De komende maanden, zijn rentree op een voetbalveld zal zeker niet dit jaar zijn, moeten uitwijzen of Eriksen In Italië ook zonder dat apparaatje op het hoogste niveau kan spelen.

Blijkt dat Eriksen niet kan voetballen zonder defibrillator dan zal hij bij een andere club zijn carrière moeten voortzetten, want aan stoppen wil de Deen vooralsnog niet denken. Mogelijk keert Eriksen dan terug naar de club waar hij zijn carrière echt begon, Ajax. Amper 16 is Eriksen als hij toetreedt tot de jeugdopleiding van Ajax. In geen tijd spreekt hij vloeiend Nederlands, hij zal uiteindelijk vier succesvolle seizoenen in het eerste elftal spelen, tot Engelse Tottenham hem inlijft. Zeven seizoenen speelt hij in Londen voor de Spurs voordat hij in 2020 verkast naar Inter Milan waar zijn hartafwijking verder spelen nu in de weg lijkt te staan.


In Nederland mag een speler, in tegenstelling tot Italië, met een ingeplant ‘hartkasje’ gewoon op het hoogste niveau voetballen. Keert Eriksen terug naar Ajax dan is hij bij de Amsterdammers de tweede speler met een defibrillator, want ook Danny Blind heeft er een ingeplant sinds hij in december 2019 tijdens een duel met Valencia naar de grond ging, zonder dat er iemand bij hem in de buurt was. Onderzoek wees toen uit dat hij met een ontstoken hartspier kampte. Twee maanden later keerde hij met ‘hartkastje’ terug op het voetbalveld.

Mocht Eriksen de onheilstijding krijgen dat hij ook met zijn ‘hartkastje’ niet meer mag voetballen op het hoogste niveau dan is wat hem betreft nog niets aan de hand. Dan keert hij terug naar Middelfart, een klein havenstadje van zo’n 15.000 inwoners, vlakbij Odense, op het eiland Funen, waar hij opgroeide in de bungalow van zijn ouders Dorthe en Thomas. “Ik zou mezelf geen wereldster noemen. Ik ben nog steeds die jongen uit Middelfart’, zei Eriksen al jaren geleden. “Als ik ooit klaar ben met voetballen ga ik gewoon weer in Middelfart wonen.” Overigens ook het stadje waar hij zijn vrouw Sabrina Kvist Jensen dertien jaar gelden, op zijn 16de, tegen het lijf liep.