KATJA SCHUURMAN: ‘Ik had 180 aangiften van aanranding kunnen doen (maar ik dacht dat het normaal was’)

0

(Beeld: Talpa/William Rutten)

Katja Schuurman had zeker 180 aangiften kunnen doen voor aanranding. Zo vaak zegt ze minimaal  slachtoffer te zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Aangifte deed ze echter nooit.  “Omdat ik dacht dat het normaal was. Dat het erbij hoorde. Dat – de meeste – mannen gewoon zo zijn.”


De presentatrice en actrice reageert op haar Instagram op de misstanden bij The voice of Holland en roept  vrouwen die iets soortgelijks hebben meegemaakt op van zich te laten horen. “Meiden en vrouwen die dingen hebben meegemaakt met mannen die niet goed voelden: sta op! Laat je horen! Laat weten dat het niet normaal is wat er is gebeurd. Praat jezelf geen schuld aan.”

De presentatrice benadrukt dat het nooit de schuld is van het slachtoffer. “Waarom je ook bent meegegaan, waar dan ook naartoe, hoe het heeft kunnen gebeuren: het is allemaal onderdeel van een blijkbaar – nog steeds – algemeen geaccepteerd narratief. Geaccepteerd en bijna vanzelfsprekend gedrag.”


Schuurman schrijft dat de meeste mannen “niet zo” zijn, maar zegt tegen de mannen die wel over grenzen zijn gegaan. “Stelletje lompe, arrogante, narcistische, ongevoelige, simplistische, egocentrische, domme eikels. Kijk eens even in de spiegel. Nee, kijk écht. Wat zie je? Wie zie je?”

Dan: “Laat in je hoofd voorbijkomen wat je hebt gezegd, gestuurd, gedaan. Wat voel je? Voel je íéts? Voel je niks? Probeer even daar te zijn. Met jezelf. Met dat wat waar is. Want, tenzij je té narcistisch bent, je weet precies wat onschuldig is en wat stiekem niet. En bedenk dan hoe je verder wilt.”