Justitie vervolgt Quincy Promes voor doodslag, neef wil poging tot moord

0

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft besloten om topvoetballer Quincy Promes (29) te vervolgen voor poging tot doodslag op zijn eigen neef. Die neef en zijn advocaat Yehudi Moszkowicz willen dat Promes wordt vervolgd voor poging moord.

wijzigt justitie poging tot doodslag niet, zoals de neef van Promes eist, in poging tot moord dan wil diens advocaat Yehudi Moszkowicz dat afdwingen. “We hebben bij het Openbaar Ministerie aangegeven dat we het anders gaan afdwingen bij het gerechtshof,” aldus de raadsman in het AD. Op details gaat hij niet in, maar het dossier wijst volgens Moszkowicz uit dat sprake is van poging moord.


Yehudi Moszkowicz sprak eerder in een interview met een Russische krant, Promes speelt bij Spratak Moskou, over “een serieuze zaak”. “Het mes is door de knieschijf gegaan, waardoor mijn cliënt zijn been niet meer kan strekken. Met een operatie is zijn knieschijf gereconstrueerd en nu zit er een enorm litteken. Door wat er is gebeurd, kan mijn cliënt – hij legt vloeren en gebruikt dus veel zijn knieën – niet meer hetzelfde werk uitoefenen.”

Eind juli 2020 gaf de aanvaller een groot familiefeest in een loods van zijn bedrijf in Abcoude. Daar kreeg hij ruzie met zijn neef, die volgens meerdere getuigen, door de voetballer zou zijn gestoken. Promes werd maanden later, op zondagochtend 13 december 2020, gearresteerd en zat twee dagen vast. De voetballer bleef na zijn vrijlating nog wel verdachte.


“Volgens mijn cliënt was het als een donderslag bij heldere hemel. Er was een feestje, ze maakten foto’s en opeens sloeg de sfeer om en volgde die noodlottige klap”, vertelde Moszkowicz ook aan de krant Championat. “Er wordt gesuggereerd dat mijn cliënt vele jaren geleden iets had gestolen van Promes’ moeder, maar dat is onzin. Waarom zou hij dan uitgenodigd worden op het feest? Het wordt interessant als Promes in het openbaar gaat spreken. Dan zullen we zijn versie horen.”

Promes heeft tot nu toe weinig naar buiten gebracht over het incident. Wel liet hij via zijn advocaat Gerard Spong schriftelijk weten dat hij onschuldig is: ‘Promes ontkent iedere betrokkenheid bij een steekpartij.’ Hij zou op het moment van het incident niet in de buurt zijn geweest.

voor de vervolging maakt niet uit dat Promes voetbalt en woont in Rusland. Hij krijgt de dagvaarding gewoon in zijn brievenbus. Het is aan Promes en zijn advocaat Gerard Spong om te beslissen of de voetballer zelf bij zijn rechtszaak aanwezig gaat zijn.