Justitie opent jacht op PETER GILLIS (‘misbruikt horecavergunning voor criminele doeleinden’)

0

Het vakantieparkenimperium van Peter Gillis wankelt nu justitie de jacht geopend lijkt te hebben op de SBS-ster. Gillis dreigt zijn vakantieparken te verliezen nu horecavergunningen op zijn parken worden geweigerd of onderwerp van onderzoek zijn omdat er een ‘ernstig gevaar’ bestaat dat Gillis de vergunning misbruikt voor criminele doeleinden.

De gemeenten Asten, Cranendonck, Loon op Zand, Terneuzen en Valkenswaard hebben de gezamenlijke aanval geopend op Gillis omdat zijn Oostappen Groep de regels overtreedt in zijn parken, schrijft het Eindhovens Dagblad (ED). Onder de vlag van het RIEC (Regionaal Informatie en Expertisecentrum) delen alle partijen informatie met elkaar zodat ze misstanden rond het bedrijf kunnen onderzoeken.


Het eerste resultaat van die samenwerking van de vijf gemeenten is dat Gillis geen horeca-vergunning krijgt voor zijn Slot Cranendonck-park in Soerendonk. Volgens het bureau, dat bij vergunningsaanvragen bekijkt of een ondernemer integer is, bestaat er een ‘ernstig gevaar’ dat Gillis de vergunning misbruikt voor criminele doeleinden. De argumentatie daarvoor is geheim.

Slot Cranendonck zelf blijft open, maar de brasserie moet de deuren sluiten. Het negatieve Bibob-advies kan verder vergaande gevolgen hebben voor de rest van het imperium van de Gillis. Hij moet volgens Bibob-deskundigen vrezen dat hem ook andere vergunningen worden geweigerd of afgenomen. Zo gaan de gemeenten Asten en Valkenswaard opnieuw naar al verleende vergunningen kijken, waaronder die voor de horeca op de parken in die gemeenten. Die kunnen dan mogelijk worden ingetrokken.


Gillis kocht eind 2021 een park in Valkenburg, maar moest die sluiten in afwachting van een exploitatievergunning. Omdat ook die gemeente een Bibob-toets laat uitvoeren, lijkt de kans klein dat hij het park uiteindelijk kan openen ,zo schrijft het ED.

Gillis is al vier jaar onderwerp van een ondermijningsonderzoek waarin politie, Openbaar Ministerie, FIOD, Belastingdienst en Nederlandse Arbeidsinspectie samen werken. In 2019 vielen de autoriteiten binnen op het hoofdkantoor van Oostappen Groep en vier parken op verdenking van fraude en het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten.

Volgens de vijf burgemeesters uit Brabant en Zeeland, waar Gillis parken heeft of had, laat hij zijn parken verloederen, overtreedt hij regels en maakt misbruik van arbeidsmigranten en andere kwetsbare doelgroepen. Gillis Oostappen Groep laat in een reactie aan het ED weten geschrokken te zijn van de beschuldigingen maar ziet de uitkomsten van de onderzoeken met vertrouwen tegemoet.

MEER OVER PETER GILLIS LEZEN?