Justitie: Almelose Lotte (14) kwam door misdrijf om het leven waar twaalf jaar of meer gevangenisstraf op staat

0

De Almelose vader en zijn twee minderjarige zonen, die zijn aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de dood van het 14-jarige plaatsgenootje Lotte, blijven allen veertien dagen langer vastzitten. De verdenkingen tegen vader De W. (43) en diens twee minderjarige zoons van 14 en 17 jaar zijn dermate ernstig dat zij in de cel moeten blijven. De zoons zelf zitten vast voor betrokkenheid bij een zwaar misdrijf waar twaalf jaar of meer gevangenisstraf op staat.

De 43-jarige vader en zijn zonen van 15 en 17 jaar moesten vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen waar besloten werd dat het drital veertien dagen langer blijft vastzitten. De rechtbank wil verder niet veel kwijt over de exacte verdenking, maar persrechter Liesbeth Venekatte meldt wel dat alle drie worden ‘verdacht van betrokkenheid bij de dood van Lotte’.


De vader blijft in de eerste plaats langer vastzitten voor nader onderzoek. De verdenking tegen beide zonen is zwaarder. Het onderzoek naar de doodsoorzaak is gisteren afgerond. Het rechercheteam – dat luistert naar de codenaam Bateleur 21 – doet  nog geen mededelingen over de manier waarop het meisje om het leven is gekomen. Haar lichaam is inmiddels wel vrijgegeven aan haar familie. De verdachten zitten in beperkingen, wat inhoudt dat ze – met uitzondering van hun advocaat – geen contacten met de buitenwereld mogen hebben.

De politie houdt in dit stadium alle scenario’s nog open. In theorie zou het nog om een noodlottig ongeval kunnen gaan, maar nu het onderzoek naar de doodsoorzaak is afgerond, gaat de politie uit van een misdrijf, zo zegt Chantal Westerhoff, woordvoerster van het rechercheteam tegen RTVOost..


Rechercheurs hebben de afgelopen dagen op drie locaties uitvoerig onderzoek gedaan. Dit onderzoek concentreerde zich met name op de vermeende plaats delict: de afgelegen locatie bij industrieterrein Het Wendelgoor, waar Lottes lichaam werd gevonden.

Ook werd sporenonderzoek verricht in een woning aan de Kruissteenweg in Wierden. De vader woont met zijn gezin in Almelo, maar stond officieel ingeschreven als inwoner van Wierden op het adres waar eigenlijk zijn jongere broer woont. Dat De W. op het adres van zijn broer staat ingeschreven zou te maken hebben met financiële problemen. Ook de bus van de vader, die een klusbedrijf heeft, stond op naam van de broer.

Of Lotte een bekende was van de jongens is onbekend. Ze waren in ieder geval niet met elkaar bevriend op Facebook. De jongens staan, volgens het AD, bekend als fanatieke crossers. Volgens familieleden waren ze bij het bewuste gebied niet aan het crossen, maar was de vader met zijn oudste zoon op zoek naar een goede plek om te vissen.

Het lichaam van Lotte werd zondag na een melding gevonden in een sloot achter een bedrijventerrein aan Het Wendelgoor in Almelo. Diezelfde avond werden de jongen uit Almelo en zijn vader uit Wierden opgepakt. Maandagavond werd de tweede zoon ook opgepakt.

RTV Oost meldt dat een van de zonen ruzie kreeg met Lotte waarna de situatie uit de hand liep. In paniek zou de jongen alarm hebben geslagen. Zijn vader zou hem vervolgens van die plek hebben opgehaald.bron: misdaadjournalist.nl