Journaal’s man in Den Haag leverde zware strijd: RON FRESEN hield zijn prostaatkanker zelfs voor RUTTE geheim

0

(Beeld: Screenschot NOS Journaal)

Ron Fresen (63) was vrijdagavond na acht jaar voor de allerlaatste keer te zien als politiek duider in het NOS Journaal. Met twee opgestoken duimen nam hij afscheid van de kijkers en zijn collega’s. Drie jaar lang interviewde Ron Fresen (63), politiek correspondent bij de NOS, op Het Binnenhof politici zonder dat die wisten dat man die de vragen stelde ongeneeslijk ziek was. Pas recent, toen hij zijn boek presenteerde en aankondigde van het scherm te verdwijnen, openbaarde hij zijn grote geheim.


Fresen vertelde oktober 2021 dat hij prostaatkanker heeft en daarom stopt met zijn werk voor de NOS. “Natuurlijk ga ik dit heel erg missen”, sprak hij vrijdagavond aan het einde van de uitzending, toen Winfried Baijens nog één keer naar hem overschakelde.

Ron Fresen ging in 2007, op zijn 47ste, naar de dokter omdat hij meende signalen te herkennen van prostaatkanker, de ziekte waar zijn 72-jarige vader aan was gestorven. In het ziekenhuis dachten ze dat Ron de ziekte niet kon hebben, omdat hij te jong was. Maar het bleek dat hij gelijk had. Fraser had kanker. Zijn prostaat werd verwijderd en de kanker was weg.


In november 2018 blijkt echter bij een routinecontrole van zijn PSA-waarden dat de kanker de kop weer op heeft gestoken. “Ik wist meteen wat dat betekende. Bij recidive is het altijd uitgezaaid, altijd ongeneeslijk. Dat was een heel harde boodschap. De onbezorgdheid die je normaal als gezond mens hebt, viel ineens weg. Plotseling moest ik me druk gaan maken over de vraag hoe lang ik daar nog mee kon leven, en wat voor leven dat dan was. De eerste weken bleef ik het liefst onder mijn dekbed liggen. Ik had nergens meer zin in, “vertelde hij in De Volkskrant op de dag dat hij bekend maakte dat hij zijn werk bij de NOS neerlegt.

Na de onheilstijding dat de kanker terug was kreeg hij vorig jaar zes keer chemo. Op zijn verzoek met een ijskap op zijn hoofd, om te voorkomen dat zijn haar zou uitvallen en heel Nederland zou kunnen zien dat hij ziek was. Op de redactie van de NOS vertelde hij zijn directe collega’s wel dat hij ongeneeslijk ziek was, maar op Het Binnenhof bleef het al die jaren een goed bewaard geheim omdat de journalist geen meewarige blikken wilde. Alleen Mark Rutte is dicht bij de waarheid als hij met Fresen, vlak na zijn chemo, in de lift staat en zegt: ‘Hé Ron, hoe is… uh joh… wat is er met je wenkbrauwen?’ Shit, denkt Fresen, en praat er snel omheen. ‘Vast te veel in de zon gezeten…’ Blabla.

Op zeker moment waren echter zijn wenkbrauwen nagenoeg verdwenen wat begon op te vallen. Advies kwam van Dominique van der Heyde, zijn huidige chef: ‘Misschien moet je morgen toch maar even een visagist laten komen, in plaats van het zelf te doen.” De truc werkte en tot vorige week, toen hij het nieuws zelf wereldkundig maakte, had niemand in de gaten dat Fresen ziek was.

Die zes chemokuren gaan hem, zo weet hij zeker in de Volkskrant, extra levensjaren opleveren. ”Bij uitgezaaide prostaatkanker is het een kwestie van rekken en erbij blijven. Ondertussen moet je proberen er zo min mogelijk mee bezig te zijn.’

Na zijn pensionering zal in zijn leven ene grote rol zijn weggelegd voor zijn kleinkind: ‘Ik zie het al helemaal voor me dat ik twee dagen helemaal niet op mijn telefoon kijk en alleen maar met de kinderwagen in de speeltuin zit.’En als de dood zich meldt? ‘Een paar jaar geleden is een vriend van mij overleden aan alvleesklierkanker, ik ben toen op zijn sterfbed geweest. Hij zei tegen mij: ‘Ron, ik zeg je een ding, het is niet erg. Het gaat vanzelf.’ Daar moet ik wel regelmatig aan denken.” () Maar wat ik echt vreselijk vind, is dat toch ergens dat moment komt dat ik afscheid moet nemen van de mensen van wie ik heel veel houd.’

Fresen richtte in zijn laatste Journaal, afgelopen vrijdag, tot de kijkers en zijn collega’s. “Ik wil iedereen hier heel erg bedanken voor alle aandacht al die jaren en de enorme blijken van waardering, die ik zeker de laatste weken, de laatste maanden heb gekregen. Ik kan eigenlijk maar één ding zeggen: het ga jullie, bij de NOS, maar ook iedereen in het land, alleen maar heel erg goed, bye.”

Fresen wordt vanaf 1 mei als de vaste politiek duider van het NOS Journaal opgevolgd door Xander van der Wulp.