Jos Brech stapt naar rechter om uitgave boek over zaak-Nicky Verstappen tegen te houden

0

Jos Brech (58) stapt naar de rechter om een de uitgave van een boek over zaak-Nicky Verstappen tegen te houden. Brech werd eind vorig jaar tot 12,5 jaar cel veroordeeld voor het in 1998 ontvoeren en misbruiken, met de dood tot gevolg, van de toen elfjarige Nicky Verstappen. Brechts advocaat Gerald Roethof probeert via een kort geding boek over de rechtszaak tegen Jos Brech tegen te houden.

Het gaat om een onderzoek van onder anderen hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen. De resultaten zouden zaterdag in boekvorm worden uitgegeven. De verkoop van het boek, dat vandaag zou verschijnen, is met minimaal een week uitgesteld in afwachting van het kort geding dat begin komende week moet dienen.


Brechs advocaat Roethof, zo schrijft De Limburger, gaf de wetenschappers zelf inzage in het strafdossier op voorwaarde dat er alleen met zijn toestemming over gepubliceerd mocht worden. Roethof heeft de tekst ter inzage gekregen en stelde wijzigingen voor, maar die wilde Van Koppen volgens zijn advocate Jacqueline Schaap niet allemaal doorvoeren.

Volgens Schaap was volgens het contract toestemming niet nodig als de onderzoeksresultaten negatief uitvallen voor Brech. Ik heb het boek zelf niet gelezen, maar ik begrijp van Van Koppen dat het niet negatief uitpakt voor Roethofs cliënt”, legt Schaap uit”aan de krant. Om die reden is het boek inmiddels al zonder toestemming van Roethof gedrukt.


Volgens advocate Adi van Koningsveld, die optreedt namens Roethof en Brech, is de inhoud van het boek niet zozeer het probleem. Het gaat om een principekwestie die best opgelost zou kunnen worden als Van Koppen zich minder star op zou stellen en toestemming zou vragen, stelt ze. Beide advocaten hopen maandag nog samen tot een oplossing te komen.

Jos Brech (58) uit Simpelveld werd eind vorig jaar tot 12,5 jaar cel veroordeeld voor het ontvoeren en misbruiken, met de dood tot gevolg, in 1998 van de toen elfjarige Nicky Verstappen en voor het bezit van kinderporno. Nicky Verstappen verdween tijdens het kamp van jeugdwerk uit Heibloem op de Brunssummerheide. Een dag later werd hij dood teruggevonden. Het hoger beroep in de zaak loopt momenteel nog.