JORT KELDER wil dat mensen met overgewicht gestraft worden met hogere zorgpremie

0

Beeld: Ruud Baan/ AvroTros

Jort Kelder maakt zich bij een groot deel van de bevolking niet populair met zijn betoog dat dikke mensen meer zorgpremie zouden moeten betalen dan mensen zonder overgewicht.


De Op1-presentator doet zijn plannetje uit de doeken in een column voor het FD. “De spekpandemie kost vet veel geld.” De vegetarische Jort Kelder schrijft dat de helft van de volwassen westerse bevolking al overgewicht heeft. “En de dikkerds zijn duur”, schrijft hij in zijn column.

Hij pleit dan ook voor een tax voor dikkerds. “Waar brokkenpiloten in bestelbusjes extra premie betalen, wordt een risico-opslag voor wie doelbewust afkoerst op diabetes, hartfalen, ic-opname bij corona of de gevreesde ziekte K, weggewuifd: ‘Fatshaming!’”


De goeden lijden onder de kwaden, vindt hij. “Dus grijpt u straks bij de groentejuwelier naar de broccoli, of staat u na een lange kantoordag te zweten in de sportschool, gelieve dan even stil te staan bij die andere helft van Nederland die zojuist met een blikje bier, een zak chips en een mentholsigaret is neergeploft op de sofa. Wel solidair blijven hè?”