JORAN VAN DER SLOOT toch in beroep tegen uitlevering aan VS (in de val gelokt door Beth Holloway, de moeder van op Aruba verdwenen Natalee)

0

Joran van der Sloot vecht zijn uitlevering door Peru aan de Verenigde Staten toch aan. De uitlevering staat gepland voor komende donderdag. Waarschijnlijk dient vandaag of morgen een kort geding. De 35-jarige Nederlander is in Peru veroordeeld voor moord op een studente, maar is in de VS ook aangeklaagd voor afpersing van de familie van Natalee Holloway, het meisje dat in 2005 op Aruba verdween nadat ze samen in een bar hadden gezeten. Aanvankelijk was Van der Sloot niet van plan zijn uitlevering aan te vechten. Volgens zijn advocaat Máximo Altéz veranderde Joran van mening na een bezoek van medewerkers van de Nederlandse ambassade.

Die ambassade-medewerkers zouden hem ervan hebben overtuigd in beroep te gaan. Waarschijnlijk dient vandaag of morgen een kort geding. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de inmenging van de ambassade niet.


Joran van der Sloot zou van mening dat hij in de val is gelokt door Beth Holloway, de moeder van de in 2005 op Aruba verdwenen Natalee. Zijn Peruaanse advocaat Altez heeft nu de opdracht zich te verzetten tegen  op grond van afpersing en fraude van moeder Holloway. Natalee Holloway, destijds 18 jaar, werd tijdens een studentenvakantie voor het laatst op Aruba gezien bij het verlaten van een nachtclub met Van der Sloot en twee van zijn vrienden.

Haar lichaam werd nooit gevonden en ze werd in 2014 officieel dood verklaard.
Joran van der Sloot wordt nu na zijn uitlevering aan de Verenigde Staten berecht voor afpersing van Beth Holloway. Hij beloofde in 2010 Natalee’s familie naar haar lichaam te leiden in ruil voor 250.000 dollar. Een grand jury veroordeelde hem voor fraude en afpersing waarop voor ieder feit op zich een straf staat van maximaal 20 jaar cel.


Jorans advocaat, Maximo Altez zegt dat het de moeder van Natalee, Beth, was die Van der Sloot benaderde om hem geld aanbood n als hij haar naar het lichaam van haar dochter zou brengen. Altez geeft toe dat zijn cliënt geld, 25.000 dollar, heeft aangenomen, maar vindt dat Joran in de val gelokt is en dat moeder Holloway misbruik heeft gemaakt van de psychische problemen en gokverslaving waar Van der Sloot mee zou kampen.

‘Joran wil worden uitgeleverd omdat hij onschuldig is aan de aanklacht’, zei Altez tegen DailyMail.com. ‘Hij leefde zijn leven op Aruba en kreeg een telefoontje van Beth Holloway die zei: “Joran, vertel me waar het lichaam is en ik geef je 250.000 dollar.” Hij heeft nooit om geld gevraagd, zij heeft het aangeboden. ‘Ze heeft hem zelfs een voorschot van 25.000 dollar gegeven en om de rest heeft hij nooit gevraagd. Hij ontving maar 25.000 dollar.”

Na ontvangt van die 25.000 dollar vertelt Joran in het Radisson-hotel op Aruba aan de advocaat van Beth Holloway, John Q. Kelly, wat er die nacht van 30 mei 2005 was gebeurd. In de kamer ernaast luistert de door Beth Holloway op de hoogte gebrachte FBI mee. Joran zegt dat Natalee die nacht tijdens een stoeipartij op het strand met haar hoofd op een steen terechtkwam en bewusteloos raakte. Daarop vluchtte hij naar huis en vroeg zijn vader Paul (overleden in 2010) om hulp. Volgens Joran was Natalees lichaam door zijn vader begraven in de fundering van een nieuw te bouwen huis.

Maar het blijkt allemaal gelogen.

Onderzoek wijst uit dat op de door Joran aangewezen plek waar Natalees lichaam zou zijn begraven pas op 18 oktober 2005 een vergunning voor de bouw van een huis werd afgegeven. Op luchtfoto’s gemaakt op 29 mei 2005 en 5 juni 2005 is geen bouw zichtbaar op die plek. Het verhaal kán niet kloppen, oordelen de Amerikaanse FBI en justitie op Aruba. Enkele dagen nadat hij de woning had aangewezen, stuurt Joran een mailtje naar Kelly en meldt vol bravoure dat hij de advocaat inde maling heeft genomen. Met de aan hem betaalde 25.000 dollar is hij dan al naar Peru gevlogen, waar hij exact vijf jaar na de verdwijning van Natalee in een casino Stephany Flores ontmoet en haar later die nacht in zijn hotelkamer vermoordt.Het was niet de eerste leugen van Johan van der Sloot. Bij een eerdere ondervraging zou Van der Sloot eerst hebben beweerd dat hij Natalee bij een hotel had afgezet, voordat hij later verklaarde dat hij haar alleen op een strand had achtergelaten. In zijn boek uit 2007, ‘The Case of Natalee Holloway: My Own Story about her Disappearance on Aruba’, gaf Van der Sloot toe dat hij tegen de politie had gelogen en verontschuldigde hij zich bij de Holloways. Hij schreef: ‘Ik begrijp dat mijn leugens in het verleden mijn geloofwaardigheid ernstig hebben aangetast.’

De tijdelijke uitlevering van Joran werd mogelijk omdat Peru en de VS een verdrag hebben gesloten. Volgens de afspraken vertrekt Van der Sloot na het proces weer richting Peru, naar de beruchte Challapalca-gevangenis in het ‘Siberië van Peru’. Zin eventuele opgelegde straf in de VS moet hij uitzitten nadat hij in Peru is vrijgekomen. In Peru zit hij een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor de brute moord op Stephany Flores (21) in 2010. Dit jaar kreeg hij in Peru nog eens 18 jaar cel extra voor drugssmokkel. Tot zeker 2056 zit hij dus nog in een Peruaanse cel.