John van den Heuvel: ‘Zaak tegen Marco Borsato kansrijk’ (vreest dat Ali B en Jeroen Rietbergen vrijuit gaan)

0

John van der Heuvel

De aangifte van een nu 22-jarige vrouw, die zegt dat zij als minderjarige seksueel betast is door Marco Borsato, is volgens John van den heuvel kansrijk, maar de misdaadjournalist vreest dat de betrokkenen bij het Voice-schandaal, Ali B, Jeroen Rietbergen en de regisseur Martijn van het programma, niet tot veroordelingen gaan leiden. Bij de politie is tot nu toe vijf keer aangifte gedaan van mogelijk strafbare zedenfeiten tegen personen die betrokken waren bij The voice of Holland. Daarnaast zijn er twintig meldingen binnengekomen van mogelijk ongepast en seksueel grensoverschrijdend gedrag over deze personen.


“Het rondkrijgen van zedenzaken is buitengewoon ingewikkeld en gecompliceerd”, zegt misdaadjournalist John van den Heuvel op BNR Nieuwsradio. Hij vreest dat het Voice-misbruikschandaal niet tot veroordelingen gaat leiden. “Het kan ook zomaar zijn dat je straks heel veel rook hebt gezien, maar dat het echte vuur – en daar bedoel ik dan een rechtszaak of een veroordeling mee – misschien een heel ander verhaal gaat worden.”

De aangifte tegen Marco Borsato ligt, vanwege het misbruiken van een minderjarig meisje buiten The Voice om acht de misdaadjournalist wel kansrijk. “Kijk, de aangifte die er tegen Marco Borsato is gedaan ken ik iets beter, omdat ik daar zelf contact over heb gehad met het slachtoffer en met de moeder van het slachtoffer.”


“Ik heb ook bepaalde bewijsmiddelen gezien. Er zijn nu ook nieuwe verklaringen tegen Marco Borsato binnengekomen, dus het kan zijn dat dat straks met schakelbewijs best wel een ronde zaak kunnen worden. De twee aangiftes tegen Ali B ken ik veel minder van en ook die tegen Jeroen Rietbergen.”

Van den Heuvel John vreest dat de vervolging van Ali B, Jjeroen Rietbergen en regisseur Martijn er niet van gaat komen. “Ik moet je eerlijk zeggen: wat BOOS fantastisch heeft gedaan is een soort van vooronderzoek en het blootleggen van het probleem. Heel Nederland is in rep en roer, maar nu gaat het er natuurlijk om om alle feiten goed op een rijtje te krijgen door dat externe onderzoek en het OM.  Ik ben dan wel heel benieuwd wat er aan het eind van de streep overblijft en of er inderdaad rechtszaken gaan volgen.”

“De afgelopen weken hebben zich bij de politie tientallen slachtoffers gemeld van mogelijk seksueel misbruik en of ongewenst seksueel gedrag”, meldt de politie maandag. Het Openbaar Ministerie is bezig met de beoordelingen van deze meldingen, maar kan nog niet aangeven op welke termijn dat is afgerond.

De politie kan vanwege privacy niet aangeven over welke bij The Voice betrokken personen het gaat. De zaak over het RTL 4-programma kwam aan het rollen door een online uitzending van het programma BOOS afgelopen maand over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij The Voice.

Volgens de advocaten van Marco Borsato is er tot nu toe in het onderzoek naar misstanden bij The voice of Holland geen aangifte tegen de zanger gedaan. Dit laten zijn advocaten Geert-Jan en Carry Knoops maandagmiddag weten aan Shownieuws.