JOHAN DERKSEN stopt met Vandaag Inside: ‘Ik vind het mooi zo’ (thuis in Grolloo hing er een spandoek ‘verkrachter’)

0

(Beeld: SBS/William Rutten)

Johan Derksen stopt per direct met tv-maken: “Ik vind het mooi zo.” De 73-jarige Derksen is van mening dat er voor iemand als hij geen plek meer is in het Nederlandse medialandschap. Wilfred Genee en René van der Gijp verklaarden zich donderdagavond solidair met Derksen en stoppen  ook met Vandaag Inside. Of het programma daadwerkelijk per direct van de buis verdwijnt zal vanavond blijken. Genee, Derksen en ‘Gijp’ hebben in het verleden vaker gezegd dat ze ermee stoppen.


De rel begon toen Derksen dinsdag een verhaal vertelde over hoe hij zich zo’n vijftig jaar geleden naar eigen zeggen heeft misdragen toen hij, spelend voor Veendam, met de bevriende keeper na een avondje stappen naar het huis van twee vrouwen ging. Die hadden zoveel gedronken dat ze Derksen en zijn vriend onderkotsten en bewusteloos raakten, vertelde Derksen.

Terwijl de vrouw bewusteloos op de bank lag zou hij een kaars hebben gepakt en die “hebben we erin hebben gestopt en we zijn weggegaan”. Daarop werd met gelach gereageerd in het programma. Presentator Genee greep niet in.


Na veel kritiek zwakte Derksen een dag later zijn verhaal af en zei hij dat er nooit sprake was geweest van penetratie met de kaars. Volgens Derksen ging het om een grote kaars op een standaard: “Die hebben we gepakt en die juffrouw lag op de bank en die hebben we zo tussen haar benen gedaan. Dus toen we weggingen, stond die kaars loodrecht de lucht in.” Het Openbaar Ministerie kondigde gisteren een onderzoek aan naar de zaak ondnaks het feit dat vervolging van Derksen onmogelijk is, omdat de zaak van 50 jaar geleden verjaard is.

Gisteren zetten verschillende sponsoren de samenwerking met het programma stop. Toto, een van de belangrijkste sponsoren, zegt in een verklaring dat “de grens is bereikt”: “Toto neemt nadrukkelijk afstand van de verklaringen van Derksen, die voor slachtoffers van seksueel geweld uiterst kwetsend en neerbuigend zijn en waarin op geen enkele manier blijk wordt gegeven van empathie en mededogen.” Toto koopt ook geen zendtijd meer in de reclameblokken rondom Vandaag Inside. Ook Stella Fietsen trekt zich per direct terug als sponsor van het tv-programma. De verkoper van e-bikes zegt dat het bedrijf zich “distantieert van wat er in die bewuste uitzending is voorgevallen”.

Ook verschillende regionale omroepen zeggen de samenwerking met Johan Derksen op. Derksen presenteert het radioprogramma Muziek voor volwassenen, dat bij een aantal regionale omroepen te horen is. NH Nieuws, Omroep West en Rijnmond hebben de samenwerking beëindigd. Ook zijn theatertour is gecanceld.

Johan stak donderdagavond de hand volledig in eigen boezem: “Ik heb het op een luchtige manier gedaan en de feiten klopten niet helemaal. Een dag later, toen de pleuris uitbrak, dan ga je nadenken en dan kom je tot de conclusie dat je helemaal niet 22 was maar 24 en het was niet bij die dames thuis maar in een zusterhuis volgens mij van een bejaardentehuis ofzo en die kaars was zo groot, die heb ik tussen die benen gezet.”

“Dan zeggen ze: ‘Hij trekt het terug.’ Nee, ik ben te voorbarig geweest hier zonder de kennis paraat te hebben. Dan breekt geweldig de pleuris uit. Dat is een uitglijder van mij. Ik ben uitgegleden. Dat is dom en voor de tv is dat dodelijk.” Volgens Derksen wordt hij inmiddels gezien als een soort misdadiger. “Ik heb vandaag de rekening gepresenteerd gekregen. Het is niet te geloven”, zegt hij. “Ik doe al vijf jaar 125 schouwburgen per jaar en ik ben met de laatste serie nu bezig; ik ben overal ontslagen als een soort misdadiger. () “Ik kom vandaag thuis en politie bij de deur. Als je Grolloo inreed een heel groot spandoek: ‘Verkrachter.’ De politie heeft het weggehaald. Ja, dan denk ik: is het me dat nou waard om hier leuk en geestelijk onafhankelijk gaan zitten te doen?”Dus stopt Johan Derksen met Vandaag Inside. “Ik accepteer het, het is mijn schuld, ik ben met dat kutverhaal gekomen en dat heb ik nog onduidelijk uitgelegd en op de verkeerde toon. Het is mijn schuld. (…) Er is geen ruimte meer voor mij. Dan kan ik beter zeggen: jongens, jullie hebben nog vijf of tien jaar te gaan, ga samen weer Voetbal Inside maken en ik trek me terug.” Collega René van der Gijp: “Nee, dat geloof ik niet. Jij hebt ook nog tien jaar te gaan. Kijk hem zitten, met z’n 73. Johan, we zitten hier veertien jaar, het is drie keer misgegaan: pruikje, Akwasi en dit. Drie keer! Het valt wel mee.” Derksen: “Ik geloof dat het voor alle partijen beter is als ik naar Grolloo ga en me niet meer laat zien.”

Johan Derksen lijkt tot zijn beslissing om te stoppen te zijn gekomen nadat het drietal door Talpa donderdag op het matje werd geroepen en werd gedwongen publiekelijk excuses te maken. “Wat mij een beetje in het verkeerde keelgat schoot vanmiddag met de directie is dat ze zeiden dat wij onze oprechte excuses moeten maken en dan gaan hen bepalen hoe het verder gaat. Dan denk ik: ja, we zitten hier een examen excuses maken te doen, lik m’n reet! Ik heb hier wel een paar relletjes meegemaakt en weet je wie altijd het eerste in paniek zijn? De directie van Talpa. Die staan nooit achter je, maar die zijn altijd in paniek. Ze wilden ons vanochtend een briefje meegeven wat we voor moesten lezen. Flikker op zeg!”