Johan Derksen over vrouwen die bij NOS voetbal analyseren: ’Vroeger lazen ze de Libelle en zaten ze te breien’

0

Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee. © Helene Wiesenhaan/SBS

Johan Derksen en René van der Gijp halen uit naar de vrouwelijke voetbalanalytici op tv. Suse van Kleef en Mandy van den Berg, die vrijdagavond de voorbeschouwing van Engeland tegen Schotland voor hun rekening namen, waren in de ogen van beiden geen aanwinst. “Het is trendy gelul over tactieken en ’hoog druk zetten’”, aldus Derksen.


Suse van Kleef (35), oud-correspondent Engeland en Schotland, en voetbalster Mandy van den Berg (30) waren vrijdagavond aangeschoven bij NOS Studio Europa om hun licht te laten schijnen op het Europees kampioenschap voetbal en met name op The Battle of Britain (0-0).

René van der Gijp keek en oordeelde. “We hebben weer twee kanjers, hè, op het moment? Bij de NOS. Ik heb er net twee zien zitten. Eentje met een paardenstaart en één met krulhaar. Maar die vrouwtjes lullen alleen maar tactisch, hè? ’De restverdediging’, ’vroeg druk zetten’, ’vanuit je defensie spelen’, ’je middenveld kort houden’.”


Presentator Wilfred Genee: “’Tussen de linies komen.’” Van der Gijp: “Jezusmina, waar gáát dat over, zeg. Wie waren dat?” Genee: “Suzanne van Kleef en Mandy van den Berg.”

Die namen zeggen Johan Derksen helemaal niets als het over voetbal gaat. “Die ene is Engeland-correspondent. Maar, het probleem is natuurlijk: we moeten al die vreselijke wedstrijden van dat damesvoetbal zien – waarbij je echt in slaap valt, dat heeft niks met voetbal te maken. Maar laat ze lekker hun gang gaan. Maar dan moet je ook nog gaan luisteren naar dat geneuzel. Vroeger lazen ze de Libelle en gingen ze zitten breien.”

Genee daarop: “Johan, dat is echt niet meer van deze tijd. Dat is razend populair. Ons Nederlands damesteam doet het hartstikke goed, daar kun je niet denigrerend over praten?”

Maar Derksen blijft bij zijn mening: “Ik mag er toch niks aan vinden? Het is trendy gelul over tactieken en ’opsluiten’ en ’hoog druk zetten’. Ze lullen iemand na. Ik weet niet wie? Ze zeggen niks. Ja, ze lullen tactisch.”

Rene van der Gijp: “Ze lullen algemeen. Ze gooien er algemene termen uit. Toch? Wat trainers ook vaak doen op persconferenties. Want, je zegt niks. ’Vroeg druk zetten.’ Ja, prima.”