Johan Derksen: ‘In ons contract staat dat we alles mogen zeggen over familie De Mol’

0

Johan Derksen heeft in de VI-rubriek Groeten uit Grolloo verteld dat John Talpa-zenderbaas John de Mol niets, maar dan ook helemaal niets te zeggen heeft over de invulling van Veronica Inside. “Wij bepalen wie er aan tafel zit, heeft De Mol niets over te zeggen. We mogen alles zeggen, ook over de familie De Mol. Staat allemaal vastgelegd”, aldus Derksen.

In Groeten uit Grollo blijkt Derksen ook terug over zijn vertrek bij RTL in het voorjaar van 2018. De voetbalnalist stapte nu bijna twee jaar geleden samen met Wilfred Genee en René van der Gijp over naar Talpa, dat RTL’s Voetbal Inside sindsdien uitzendt onder de naam Veronica Inside.


Derksen zegt dat het initiatief van Wilfried Genee die bij Talpa meer kansen zag liggen zag dan bij RTL. “John de Mol heeft gezegd: jij kunt bij ons komen, maar dan moet je met dat programma ook bij ons komen. Toen kwam Wilfred met die boodschap bij Van der Gijp en mij. Maar wij hoefden eigenlijk niet weg bij RTL. We zijn altijd hartstikke goed behandeld daar, kan ik niets naars over zeggen.”

De transfer kwam er desondanks. “Wij zeiden: ga maar praten met De Mol, we willen een ton per jaar erbij, dan gaan we met je mee”, aldus Derksen, die na een VI-uitzending op RTL in het geheim afsprak met Genee en De Mol. “Dan zit je daar in om twaalf uur in het pand van Talpa. De man van de beveiliging zorgde voor koffie. John was heel doortastend: hup, hup, hup, hup. Ik denk: nou prima.”


Derksen moest toch nog even zweten, toen Genee zijn eisen op tafel legde. “Toen haalde Wilfred een A4’tje uit zijn zak met veertig aanvullende eisen. Hij was een half uurtje bezig en ik dacht: Wilfred, houd je bek! Straks schopt die De Mol ons naar buiten…” Tot Derksens verrassing bleek Genee ook eisen voor zijn tafelgenoot te hebben. “Hij zei: Johan wordt dit jaar zeventig, hij kan dat heen en weer rijden niet volhouden, die moet een chauffeur hebben. Ik dacht: een chauffeur? Wist ik niets van. Maar inmiddels heb ik een chauffeur.”

Genee wenste ook alle vrijheid om het programma naar eigen inzicht te maken: de Talpa-tycoon ging daar ook mee akkoord. “Wilfred heeft alles dichtgetimmerd. Wij bepalen wie er aan tafel zit, heeft De Mol niets over te zeggen. We mogen alles zeggen, ook over de familie De Mol. Staat allemaal vastgelegd”, aldus Derksen. “Al die mensen uit Hilversum denken: wat durven die mensen te zeggen over John de Mol, Linda de Mol en kleine Johnny! Staat allemaal in ons contract…”

Johan Derksen vertelde in de online rubriek Groeten uit Grolloo ook dat hij met Wilfred Genee bereid om salarissen van Talpa-medewerkers te betalen als ontslag voor ze dreigt. Derksen vertelt dat Genee contact met hem opnam, nadat hij een brief van John de Mol had ontvangen. In die brief staat dat de zenderbaas ontslagen verwacht, omdat de reclame-inkomsten ver zijn teruggevallen en dat er ontslagen zullen vallen.

Genee kwam daarop met het plan om de salariskosten over te nemen. “Toen heb ik gezegd: als de nood aan de man komt, betalen wij die salarissen, zodat die mensen niet ontslagen worden,” aldus Derksen.