Jinek en Peter van der Vorst liegen – Martijn de Koning: ‘Eva mocht Baudet-column wel vooraf lezen’

0

(Beeld: Jinek/RTL4)

Martijn Koning heeft Eva Jinek en haar redactie wel degelijk aangeboden om vooraf zijn veelbesproken column over Thierry Baudet te lezen. RTL, de redactie van Jinek en Eva Jinek distantieerden zich vorige maand van het optreden van Koning in Jinek en stelden toen dat er herhaaldelijk was gevraagd naar de inhoud van de column.


In zijn korte conference aan het eind van Jinek refereerde Koning onder meer aan de Joodse afkomst van Baudets verloofde en sprak over Baudets antisemitische en racistische uitlatingen in app-groepen van zijn partij. De cabaretier haalde ook de deels Indonesische afkomst van de FVD-politicus aan.

Jinek zei daags na het optreden van Koning waarbij Baudet wegliep: “De redactie had hierop de keuze moeten maken om Martijn Koning niet te laten optreden. Het spijt ons dat dit zo is gelopen en dat de kijker en de tafelgasten hiermee werden geconfronteerd.” Eva Jinek stelde later dat ze voortaan “om en nabij” wil weten wat haar gasten gaan doen.


Volgens Martijn Koning liegt Eva Jinek. gisterenavond zei hij bij Op1: “Ik zit nu in een soort achtbaan want ik word zelf een soort van gecanceld. Het is zo’n bizarre tijd waar ik in één keer in zit. Peter van der Vorst heeft op BNR Nieuwsradio heel heftige uitspraken over mij gedaan. Daar wil ik even op terugkomen.”

“Ik heb Eva Jinek aangeboden om die column te lezen voorafgaand aan het programma. Ze is niet op die uitnodiging ingegaan”, aldus Koning stellig.

RTL-baas Peter van der Vorst stelde vorige week op BNR dat Koning zich niet aan de afspraken had gehouden en herhaalde dat hem vooraf naar de inhoud was gevraagd. Koning zou vervolgens hebben gezegd dat hij “geen harde dingen” zou gaan zeggen. “Ik heb ook de appjes gezien waarin hij dat zegt en vervolgens gebeurde er dit”, zei Van der Vorst.

Martij Koning: “De redactie was wel degelijk op de hoogte van de strekking van die column. En Peter van der Vorst heeft zelf die appjes. Dus het is heel raar hoe het nu allemaal loopt.”

 Share.