Jaloezie en afgunst: ‘Vader Jos sloeg MAX VERSTAPPEN naar wereldtitels’

0

Max Verstappen, die onlangs voor de derde keer op rij wereldkampioen is geworden siert de cover van het Amerikaanse Time Magazine. Bijzonder want hij is de eerste Nederlander sinds 1960, maar de drie opeenvolgende wereldtitels van Max Verstappen leiden tot steeds meer afgunst en jaloezie. Zo zijn er verhalen dat vader Jos Max naar zijn drie wereldtitels sloeg.

Zo bekritiseert de vorig jaar gestopte 4-voudig Formule 1-kampioen Sebastian Vettel de harde opvoeding van Max Verstappen door vader Jos: ‘Helpt het om je kind te slaan?’ Hij krijgt bijval van Spaans Formule 1-rijder Alguersuari. “Zijn vader leerde hem, door middel van geweld, races te winnen”. Max zelf lijkt het allemaal niet te deren: “Ik heb nooit voor verrassingen gestaan in de Formule 1, omdat niemand zo hard voor me was als mijn vader.”


“Dit was onze droom en wie had kunnen dromen dat het drie keer achter elkaar gebeurt. Waanzinnig! En dit gaat onze droom ver te boven,” glunderde een uitgelaten Jos Verstappen nadat zoon Max, net 26 jaar, voor het derde jaar op rij op het circuit van Qatar zich kroonde tot de koning van Formule 1. Maar het ongeëvenaarde succes van Max Verstappen lijkt inmiddels ook een negatieve kant te hebben gekregen. Dat Max Verstappen de overige 19 coureurs in bijna iedere race degradeert tot veldvulling, leidt niet alleen tot jaloezie en afgunst, maar ook tot roddel en achterklap.

Verhalen met als kern dat de opvoeding van Max door vader Jos, die zelf ook weinig succesvol actief was in de Formule 1, niet geheel volgens ‘het boekje’ was en er zelfs geweld aan te pas zou zijn gekomen om vaders droom, Max wereldkampioen, waar te laten worden. Daarbij wordt gretig verteld dat vader Jos meermaals beschuldigd is van het gebruik van geweld binnen familiekringen. Zo werd er ooit aangifte gedaan door zijn ex-vriendin en in 2016 beschuldigde opa Frans Verstappen de vader van Max van het gebruik van fysiek geweld. Verhalen die Jos Verstappen nog altijd blijven achtervolgen tot op het circuit toe.


Zo bekritiseerde Sebastian Vettel de harde opvoeding van Max Verstappen door vader Jos in het Britse automagazine Road & Track. De vorig jaar gestopte 4-voudig wereldkampioen vroeg zich af: “‘Helpt het om je kind te slaan?’ “Wat denken we dat iemand veerkrachtig maakt? Ik werd niet in elkaar geslagen door mijn ouders. Maar werkt het wel als dat je hele leven is gebeurd? Of werkt het om je kind lief te hebben en ze te leren hoe de wereld werkt? Nu ik zelf vader ben, heb ik ook te maken met dit soort vragen,” aldus Vettel.

(Beeld: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Vettel wordt in zijn mening gesteund door oud-Red Bull-junior Jaime Alguersuari. Die vertelde in een interview met AS.com dat Max Verstappen aardig wat heeft moeten doorstaan om te zijn waar hij nu staat. “Het is de uitzondering die de regel bevestigt. Zijn vader leerde hem, door middel van geweld, races te winnen”, zegt Alguersuari. Wat hij precies met ‘geweld’ bedoeld maakte hij niet duidelijk, maar wel zegt hij: “Zo is hij opgeleid. Er was geen geluk. Ze pushten hem zo ver dat ze uiteindelijk een perfecte coureur kregen. Zijn vader gebruikte geweld toen Max niet won in het karten. Het is iets verbazingwekkends, want als je dat vandaag ziet, lijkt het extreem, maar zo is het gebeurd. Ik zou mijn zoon nooit zo opvoeden. Het was schandalig, maar het werkte voor hen.” ()”Max en zijn vader Jos haten zelfs zijn teamgenoot (Sergio Perez, red) en zullen dat altijd blijven doen. Hij wil zelfs geen flesje water geven aan hem. Het is niet genoeg om te winnen, hij wil vernederen.”

Dat vader Jos zijn kind Max hard aanpakte om een kampioen van hem te maken is geen geheim. Zo is in de Viaplay-documentaire Anatomy of a Champion een controversieel incident uit de jeugd van Verstappen te zien. Een scene waarin de destijds 15-jarige Max door een fout zijn kans op de wereldtitel kart verspeelde. Boze vader Jos liet hem uit woede achter bij een tankstation langs de snelweg, waar hij uiteindelijk werd opgehaald door zijn moeder Sophie Kumpen. Het is een moment dat een grote impact had op de inmiddels drievoudig wereldkampioen. De twee spraken elkaar een week niet, maar Verstappen junior zei later wel dat hij veel van het moment geleerd had. Net als het moment dat vader Jos, om zijn zoon te motiveren, aan Max vertelde dat hij nooit Formule 1-wereldkampioen zou worden, maar zou eindigen als buschauffeur.

Buitenstaanders noemen die voorvallen voorbeelden van (geestelijke) mishandeling en wijzen ook op de geruchten rondom fysiek geweld van Jos richting Max. Verhalen die Jos Verstappen naar het rijk der fabelen verwijst. “Er zijn mensen die zeggen dat ik een slechte vader ben omdat ik mijn kind mishandelde. Ik heb hem nooit mishandeld!”, zei hij in een vraaggesprek met Sports Illustrated. “Ik heb hem opgevoed, ik was hard voor hem. Dat was mijn plan. Veel mensen kunnen het zich niet voorstellen wat het kost om de absolute top van een sport te bereiken.”Gerespecteerd Formule 1-journalist en voormalig teambaas bij het Williams, Peter Windsor, steunt Jos Verstappen en zet vraagtekens bij claims over ’te strenge’ opvoeding van zoon Max. “Verstappen junior heeft altijd laten weten dat de opvoeding door zijn vader hard maar ook fair was.” In een recente livestream op zijn YouTube-kanaal gaat Windsor verder in op de verhalen en geruchten rondom Max Verstappens opvoeding door Jos. “Jos was altijd vrij direct in zijn handelen. Natuurlijk was hij streng, maar de Jos die ik ken is een hele leuke en grappige man. Hij heeft Max gevormd tot de coureur die we nu zien en dat is alleen maar positief.”

(Beeld: Red Bull Pool Content/Getty Images)

Windsor kan zich dan ook niet vinden in de claims dat Jos bekend zou staan als een ‘streng’ en ‘hard’ persoon. Windsor ziet paralellen met Verstappens oude teamgenoot Michael Schumacher. De Duitser, die in december 2013 bij een skiongeluk ernstig hersenletsel opliep en sindsdien in coma verkeert, zou volgens Windsor niet bevriend zijn geweest met Jos als hij daadwerkelijk zo’n streng, dominant, persoon zou zijn.
“Die strenge en harde kant van Jos ken ik helemaal niet. Je moet niet vergeten dat Jos bevriend is geweest met Michael Schumacher. Als Jos echt zo’n moeilijk persoon zou zijn geweest, dan zouden hij en Michael niet zo hecht zijn geweest denk ik. Michael was namelijk een goed mens. Jos is in mijn beleving een racer pur sang en dat verklaart de manier waarop hij Max opvoedde.”

In een interview met De Limburger liet Max Verstappen weten dat hij zijn kinderen anders opvoeden dan zijn vader hem opvoedde. Hij zegt dat zijn kinderen zeker wel mogen racen, maar niet kunnen verwachten dat de passie hetzelfde is. Zijn vader Jos ging namelijk heel ver. “Hij deed alles voor me. Motoren tunen, karts klaarmaken. Dat zie ik mezelf niet doen. Ik ga mijn kinderen in ieder geval niet pushen om te racen. Ze moeten het zelf willen. En als je er dan tóch vol voor gaat met je zoon of dochter, dan kun je niet zelf meer in de Formule 1 rijden denk ik’, aldus Max. Voorlopig is dat nog wel het geval, hij heeft een contract tot zeker 2028.