Is deze beeldhouwende Bulgaar Boris de nieuwe liefde van PRINSES AMALIA?

0

(Beeld: CP/Boris Saxe-Coburg-Gotha

Heeft kroonprinses Amalia Amsterdam verruilt voor Madrid nu studeren in onze hoofdstad onmogelijk is vanwege bedreigingen uit zwaar criminele hoek? Er is zeker een reden dat Amalia graag wil vertoeven in Madrid. Maar dat heeft niets met haar veiligheid te maken. De net 20 jaar geworden prinses zou namelijk een meer dan vriendschappelijke relatie hebben met Boris, een beeldhouwende Bulgaar.


Universiteiten te over in Madrid waar kroonprinses Amalia haar studie Politics, Psychology, Law and Economics kan vervolgen nu studeren in Amsterdam vanwege bedreigingen uit de hoek van de Mocromafia onmogelijk lijkt. Dat Amalia nu voor de Spaanse hoofdstad zou hebben gekozen is niet zo vreemd. De bruisende stad ligt op maar een puur uurtjes, twee uur en 35 minuten, vliegen van Schiphol en de prinses spreekt een aardig mondje Spaans. Ze kan hier, omdat niet echt bekend, veel makkelijker opgaan in een gezelschap, ze heeft meer bewegingsvrijheid en is voor het merendeel voor de Spaanse pers niet interessant.

Ook een groot voordeel: ze kent de stad waar ze regelmatig op bezoek is geweest. Alleen of in gezelschap van moeder Máxima, die shoppen in de Madrileense PC Hooftstraat, Calle Serano, alleen al heel leuk vindt omdat dure modehuizen worden afgewisseld met betaalbare merken zoals Zara.


(Lees verder onder de foto)

Of Amalia echt Amsterdam voor Madrid gekozen heeft daar zij bij het Spaanse blad ‘Vanitatis’ zeker van. Januari vorig jaar verschenen de eerste foto’s van moeder en dochter in de straten van Madrid op de pagina’s en sindsdien is Amalia vaker opgedoken in het blad bij haar bezoekjes aan Madrid. Vanitatis’ schrijft zeker te weten dat Amalia een appartement in een chique wijk in de stad heeft.

Allemaal feiten die de RVD, de spreekbuis van de Oranjes niet bevestigt, maar ook niet ontkent. Het feit dat de kroonprinses in Madrid woont en studeert behoort tot haar privéleven waar de RVD geen mededelingen over doet. Diezelfde dienst zal zeker ook niet reageren op de romantische verhalen die door Spaanse hoofdstad gonzen. Amalia vindt niet alleen Madrid heel leuk, maar ook een beeldhouwende Bulgaar die ook nog eens Bulgaars troonpretendent is van Bulgarije. Een man ook van 26 jaar die veel gemeen heeft met Amalia.

Laat die Boris Saxe-Coburg-Gotha zijn woonplaats Londen nu net verruild hebben voor Madrid, de stad waar hij geboren is als de eerste zoon van Miriam Unigria y Lopez en prins Kardam. Hij is ook de kleinzoon van Simeon II (79), de laatste tsaar van Bulgarije, die in 1946 werd afgezet, maar ook de man die na zijn afzetting op democratische wijze weer politieke macht kreeg en van 2001 tot 2005 minister-president van het land was. Kleinzoon Boris die zich in geboorteland Spanje gebruik maakt van de Spaanse versie van zijn naam, Boris de Sajonia-Coburgo-Gotha y Ungría, werd in 2022, na de dood van zijn grootvader ‘hoeder van de Kroon van Bulgarije’ om de koninklijke familiegeschiedenis niet helemaal in het niets te laten oplossen.

Studeert Amalia, als zij in Madrid haar studie heeft voortgezet, voor de eerste keer in het buitenland Boris is als het op studeren aankomt al een echte globetrotter. Hij volgde de middelbare school aan het Madrileense Lycée Français Molière in Villanueva de la Cañada, om zijn baccalaureaat in Oostenrijk. Vervolgens verkaste hij naar Engeland om aan het Wimbledon College of Arts in Engeland verder te studeren. Hij spreekt dan ook Spaans, Engels, Frans en vreemd genoeg als ‘toekomstig’ koning van Bulgarije maar een beetje Bulgaars. Nu is hij een gevierd, abstract, beeldhouwer in Madrid met warme banden met de Spaanse koninklijke familie. Wat dat betreft zal prinses Beatrix, die zelf beeldhouwt, een mogelijke keus van Amalia voor Boris zeker toejuichen.Dat Amalia en Boris in Madrid, als royals, in dezelfde kringen verkeren mag duidelijk zijn. Ze zien elkaar regelmatig in de societyscène van de Spaanse hoofdstad. Boris ligt goed binnen de Europese vorstenhuizen. Zo was hij getuige van de Russische Romanov-nazaat Georg Mikhailovich op diens huwelijk met prinses Victoria Romanovna Bettarini in 2021. Boris dook ook op het huwelijk van Victoria of Hohenlohe-Langenburg, hertogin van Medinaceli en Maxime Corneille. Onder de gasten wemelde het van de Spaanse adel, maar ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia waren van de partij bij de huwelijksvoltrekking en zelfs op de pre-party op het landgoed Salto al Cielo. Een pre-party die Boris van Bulgarije verliet met onze Amalia aan zijn arm.

(Lees verder onder de foto)

Zou het tussen Amalia en Boris meer zijn dan vriendschap dan zullen zeker beider ouders hun oudste kinderen geen strobreed in de weg leggen. Boris moeder Miriam, bekend edelsteendeskundige, en ontwerper van sieraden is bevriend met koningin Máxima. Zowel de koningin Amalia dragen regelmatig haar sieraden. Miriam en haar man, de in 2015 overleden prins Kardam, waren in 2007 ook aanwezig bij het feest voor de 40e verjaardag van prins Willem-Alexander. Hoe goed de vriendschap is blijkt ook wel uit het feit dat de moeder van Boris het feestje meevierde dat koning Willem-Alexander en koningin Maxima met hun kinderen vierde in Sevilla op de Feria de Abril, het beroemd jaarlijks festival waar koning en koningin elkaar in 1999 leerde kennen.

Dat de twee ouderparen erg close zijn blijkt ook uit het feit dat Willem-Alexander en Maxima op de uitvaart van Boris’ vader Kardam aanwezig waren. Boris en zijn twee jaar twee jongere broertje Beltran verloren hun vader in 2008 toen hun ouders in El Molar, een gemeente in de regio Madrid, een zwaar auto-ongeluk kregen waarbij de auto tegen een boom klapte en over de kop sloeg. Vader Kardam raakte bij het ongeluk in een coma. Een jaar later mocht Kardam naar huis waar hij, zonder bij kennis te zijn geweest, in 2015 stief aan een longontsteking.

Het is een verhaal dat sterk lijkt op dat van Amalia’s zwager, prins Friso. De echtgenoot van prins Mabel kreeg ook een ongeluk, weliswaar op de ski’s, en raakte in een coma waar hij nooit meer ontwaakte. Hij stierf op Huis ten Bosch op 12 augustus 2013. De beide weduwen, Mabel en Miriam kennen elkaar overigens goed en werkte al eens samen in de strijd tegen kindhuwelijken.

Mocht er liefde zijn tussen Amalia en Boris en mocht die beklijven dan zal Boris de Sajonia-Coburgo-Gotha y Ungría zeker hartelijk welkom worden geheten door de Oranjes.