IREEN WUST (36) zou olympische medailles zo inruilen voor een kindje

0

Oud-schaatsster Ireen Wüst (36), die deze zomer gaat trouwen met Letitia de Jong (29), zou haar zes gouden olympische plakken zo willen inruilen voor een kindje. “Sommige dingen wil je al je hele leven. Daar is een kinderwens er een van. Hoe mooi zou het zijn als je je eigen kinderen mag hebben? Dat zou voor mij meer wegen dan die gouden plakken.”.

Wüst, die afgelopen maart in Thialf afzwaaide als schaatsster, praat morgen, zondag, in College Tour over haar depressies, haar worsteling met haar seksuele geaardheid en het persoonlijk verdriet rondom de dood van haar beste vriendin Paulien van Deutekom.


De zesvoudig olympisch kampioene is de eerste wintersporter ooit die op vijf aaneengesloten Spelen een gouden medaille won. Maar die gouden medailles zou ze voor een kindje inruilen. “Sommige dingen wil je al je hele leven. Daar is een kinderwens er een van. Hoe mooi zou het dan zijn als je je eigen kinderen mag hebben? Dat zou voor mij meer wegen dan die gouden plakken.”

Ireen Wüst (35) stapt deze zomer met haar verloofde en ook voormalig schaatser Letitia de Jong (29) in het huwelijksbootje. Het huwelijk zou eigenlijk al in de zomer van 2020 plaatsvinden, maar door corona werd de grote dag uitgesteld. Ireen en Letitia leerden elkaar kennen op de schaatsbaan. Ze zijn samen sinds 2017 en tijdens een vakantie op een Caribisch eiland in 2019 vroeg Ireen Letitia ten huwelijk;


Wüst veroverde tijdens haar loopbaan dertien olympische medailles: zes keer goud, vijf keer zilver en twee keer brons. Ook werd ze zeven keer wereldkampioen allround en vijf keer Europees kampioen allround. Op de Olympische Spelen in Sotsji won Wüst twee keer goud en drie keer zilver, haar meest succesvolle Spelen, maar ook de Spelen van de knuffel met president Vladimir Poetin vlak voor haar huldiging van het goud op de drie kilometer. Ze kijkt er nu met buikpijn op terug. “Je beseft op dat moment ook niet helemaal wat er aan de hand is. Nu had ik toch iets anders gedaan. Ik had liever gehad dat ik hem niet had gezien. Het overkomt je gewoon. Later besef je pas wie er eigenlijk langs is gelopen.”

In het gesprek met Twan Huijs praat  Wüst ook over het teleurstellende resultaat op de ploegenachtervolging in Beijing, waar de Nederlandse vrouwen slechts brons behaalden. Wüst zegt zich niet te herkennen in het beeld dat zij niet met het team had willen trainen. “Ik heb me er niet zoveel van aangetrokken, omdat ik wist dat het niet waar was. Ik heb juist met Irene Schouten heel veel gesproken over het feit dat we vonden dat we te weinig centraal trainden. Wat heb ik gedaan? Ik ben zelf afspraken gaan maken met Irene, Melissa en Marijke om bij hen te gaan trainen. Zonder bondscoach. Op eigen houtje.”

College Tour met Ireen Wüst is zondag te zien op NPO 2 en begint om 20.20 uur.