Interview met Willem-Alexander -met door Beatrix verboden uitspraken- na 25 jaar toch gepubliceerd

0

Een niet eerder verschenen interview met koning Willem-Alexander, dat hij als kroonprins in 1995 gaf aan NRC Handelsblad, is nu grotendeels wel gepubliceerd. In de deze dinsdag verschenen ‘biografie’ Slijpen aan de geest, 50 jaar NRC Handelsblad, citeert auteur John Kroon uit het interview.

Dat het interview niet werd gepubliceerd was toen al bekend. Volgens Kroon was dat omdat koningin Beatrix passages wilde laten schrappen. De krant weigerde: van tevoren waren de onderwerpen doorgesproken en voor NRC gold het journalistieke principe dat gezegd gezegd was.


Die door het hof verboden passages gaan volgens Kroon onder meer over het mogelijke einde van de monarchie in een verenigd Europa en over zijn geloof. Over het laatste zei Willem-Alexander dat hij niet “echt kerkelijk, geen kerkganger” was. Die uitspraak zou hij twee jaar later in 1997 na zijn belijdenis in het openbaar herhalen in een tv-interview. Hij zei toen: „Ik ben niet zo kerkelijk, maar wel overtuigd gelovig.”

Over het einde van de monarchie antwoordt de kroonprins op de vraag van Knapen en mede-interviewer Laura Starink of een verenigd Europa niet tevens het einde van de monarchie zou inluiden: “Als er ooit een verenigd Europa ontstaat met een nationale regering, dan zou dat kunnen. Maar daar zie ik Europa nog niet naartoe gaan. De kans dat mensen met zo veel culturele achtergronden een politiek-sociaal-culturele eenheid kunnen worden… Als je in New York of in Los Angeles bent, kom je hetzelfde type Amerikaan tegen. Maar het verschil tussen Amsterdam en Napels is gigantisch.”


De huidige hoofdredacteur van NRC, René Moerland, zegt dat Kroon het transcript “kennelijk uit de vrije nieuwsgaring” heeft verkregen. “Hij is door de voormalige hoofdredactie benaderd om deze biografie te schrijven en had de vrije hand.”