Instagram verwijdert NOS-beelden met Zwarte Piet

0

Instagram heeft een video van de NOS verwijderd waarin Zwarte Pieten te zien waren. Het filmpje werd in december vorig jaar geplaatst op het account van NOS Stories na het overlijden van Bram van der Vlugt, de acteur die tientallen jaren Sinterklaas speelde.

In de video waren oude Sinterklaasvieringen te zien met volledig zwart geschminkte pieten. Recent liet Facebook, waarvan Instagram een onderdeel is, aan de NOS weten de video’ste verwijderen omdat ze de richtlijnen van het platform schenden. De beelden zetten volgens Facebook aan tot haat omdat er zwart geschminkte figuren in te zien zijn.


De NOS heeft bezwaar gemaakt en gevraagd de video’s niet weg te halen. Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff: “Dit betreft niet het verspreiden van een haatbericht. Dit is een journalistiek onderwerp over de dood van een beroemd acteur. Daarin hoort dat je schetst wie die acteur was en bij Bram van der Vlugt kan het niet anders dan dat daar zijn optreden als Sinterklaas deel van uitmaakt met beeld van hoe dat in het verleden ging. Instagram ontkent zo de geschiedenis en tast de journalistiek zo ook aan.”