In stilte gecremeerd: Moeder Stien (86) wilde zoon Willem Holleeder wilde niet op haar uitvaart

0

Stien, de 86-jarige moeder van Willem Holleeder en oma van Miljuschka Witzenhausen is afgelopen weekeinde in de armen van haar dochters Sonja en Astrid gestorven. Astrid en Sonja verzorgden hun bejaarde moeder in het diepste geheim en altijd met strenge beveiliging tot aan haar dood. Zoon Willem Holleeder was op uitdrukkelijke wens van zijn moeder niet welkom om afscheid te nemen.

„We zijn heel blij en dankbaar dat dit onder begeleiding van politie toch heeft kunnen plaatsvinden. Voor zowel onze familie als het gezin van Gerard. Er was vanzelfsprekend geen grote crematiedienst, maar een klein afscheid in het geheim wat vanwege de veiligheid een complexe operatie was. Wij danken iedereen voor het medeleven die tot enorme steun zijn in deze moeilijke tijd”, aldus een gezamenlijke verklaring van Astrid en Sonja tegenover De Telegraaf.


Een vrolijk leven lijkt Stien niet te hebben gehad. Zo werd zij mishandeld door haar tirannieke, aan alcohol verslaafde man, Willem sr. “Hij schreeuwde iedere dag: wie is hier de baas?! En liet mijn moeder antwoorden: jij bent de baas”, beschrijft Astrid in haar boek Judas, een familiekroniek.

In een van de eerste hoofdstukken van ’Judas’ beschrijft Astrid Holleeder het moment dat Willem Holleeder te gast is bij het programma College Tour. En hoe zij en haar moeder er naar kijken. Elke opmerking van Holleeder voorziet ze van bijtend cynisme. Ook toen al vond ze dat haar Willem niet op vrije voeten had moeten zijn. “Ze hadden hem levenslang moeten geven”, zegt ze, doelend op Holleeders veroordeling voor de ontvoering van Freddy Heineken.


Maar moeder Stien laat Willem desondanks niet vallen. Als hij vastzit voor de Heinekenontvoering gaat ze honderden keren naar de gevangenis om hem te bezoeken. Maar aan het eind van haar leven, is ze haar eigen zoon ook meer dan zat, want onder het juk van haar zoon komt ze niet uit, blijkt uit Astrids boek Judas.

Astrid Holleeder beschrijft in ’Judas’ dat ze weet dat als broer Willem door haar verklaringen achter de tralies belandt haar moeder hem nooit meer zal zien. “Hij zal haar gebruiken om mij te vinden en te vermoorden”, schrijft ze. Nu blijkt dat Stien haar achter de tralies zittende zoon aan het eind van haar leven niet eens meer wilde zien. Sterker, dat hij niet eens op haar uitvaart mocht komen.