Het Oostappen-imperium Peter Gillis staat op omvallen nu vijf gemeenten met een Gillis-park vergunningen eisen voor zijn vakantieparken. De kans dat hij die vergunningen krijgt is klein. Dat betekent sluiting voor vijf van zijn negen Nederlandse vakantieparken. Eén park, In Valkenburg, is al gesloten. De uitzonderlijke aanpak van de vijf gemeenten doet denken aan hoe gemeenten de aanval openden op motorbendes als Satudarah en de Hells Angels.
Bij zo’n vergunningsaanvraag moet de ondernemer ook de zogeheten Bibob-toets doorstaan. Daarbij wordt gekeken of er een risico bestaat dat de ondernemer de vergunning misbruikt voor witwassen of criminele zaken, schrijft De Stentor vandaag. Volgens de krant is de Oostappen Groep van Gillis dit jaar bij de aanvraag van andere vergunningen steeds voor deze toets gezakt. Zo kreeg Gillis geen vergunning voor een horecazaak op zijn park Slot Cranendonck in Soerendonk en voor uitbreiding van zijn park De Berckt in Baarlo. Zijn recent gekochte camping in Valkenburg mag zelfs helemaal niet open omdat hij geen exploitatievergunning krijgt.
In navolging van Valkenburg passen andere gemeenten nu ook hun regels (APV) aan, blijkt uit onderzoek van De Stentor. Asten, Peel en Maas en Maasgouw hebben de verplichte exploitatievergunning al ingevoerd. De gemeenten Cranendonck en Roerdalen zeggen die stap nu ook te willen nemen. De sluiting van minstens vijf parken ligt op de loer. Twee andere Gillis-parken in Lommel staan al op de tocht. Het stadsbestuur wil Gillis daar ook zo snel mogelijk weg hebben en hebben hem gedagvaard.
Gillis en zijn Oostappen Groep worden ervan beschuldigd jarenlang illegaal arbeidsmigranten te huisvesten in de gemeenten Asten, Valkenswaard, Loon op Zand, Terneuzen, Peel en Maas, Roerdalen, Maasgouw en Lommel (België). Hij zou in Prinsenmeer (gemeente Asten) tussen 2015 en 2020 (deels) geen toeristenbelasting hebben betaald. Er loopt een rechtszaak om het geld alsnog te innen.
In 2019 viel de FIOD binnen op het hoofdkantoor van Oostappen Groep en vier parken op verdenking van fraude en het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten. Daarnaast moet Gillis zich binnenkort bij de rechter verdedigen voor de vermeende mishandeling van zijn vriendin.
De uitzonderlijke aanpak doet experts denken aan hoe gemeenten de aanval openden op motorbendes als Satudarah en de Hells Angels. Alleen was dat gericht tegen groepen, en gaat het in dit geval om één persoon: Peter Gillis, zo schrijft De Stentor. Slagen de genoemde gemeenten in hun aanpak dan lijkt er voor de Oostappen Groep van Gillis weinig bestaansrecht meer.