Ik Vertrek-pannenkoekenduo Theo en Jolanda: ‘We zitten gewoon vast in Gambia en kunnen geen kant op’

0

Theo (58) en Jolanda (53), het koppel dan in 2016 hun vaste baan en luxe in Nederland achter zich liet om een pannenkoekenrestaurant te openen in Gambia, vreest dat het coronavirus een einde maakt aan hun avontuur. “We zitten gewoon vast hier en kunnen geen kant op. Het zijn onzekere tijden voor ons. Hopelijk kunnen we in oktober onze deuren weer openen, maar dat staat allerminst vast…”

Op de programmasite van de AvroTros praten de twee het thuisfront bij. Zwaar kregen ze het toen het toerisme vanuit Engeland eerder al een enorme deuk had opgelopen door het faillissement van een Britse chartermaatschappij, waarvan de vliegtuigen tot dat moment honderden toeristen per week naar Gambia vlogen. „Maar de corona-uitbraak was voor ons meteen het einde van het seizoen. De bezoekers werden alleen nog maar teruggehaald en bínnen een week zat heel Gambia, op een uitzondering na, zonder toeristen. Dit betekende ook dat wij ons personeel moesten ontslaan. Dat was moeilijk, maar voor ons onvermijdelijk. Er was niemand meer! Dat is natuurlijk vreselijk voor die mensen en met alle gevolgen voor hun financiële situatie en dat van hun familie. Zelf zijn we ook getroffen. Wij weten door deze situatie ook niet of wij wel in september met het nieuwe seizoen kunnen beginnen. Kunnen we überhaupt wel naar Nederland om onze dierbaren te bezoeken en inkopen te doen? We zitten gewoon vast hier en kunnen geen kant op. Het zijn onzekere tijden voor ons. Hopelijk kunnen we in oktober onze deuren weer openen, maar dat staat allerminst vast…”


Kort voordat de coronacrisis het toerisme naar Gambia tot nu reduceerde zag Theo de toekomst nog vol vertrouwen in: “We hebben de afgelopen jaren veel geleerd, met veel vallen en opstaan. Maar tot maart van dit jaar konden we zeggen dat het goed ging. We maakten lange dagen, zeven dagen in de week, maar al met al was het geweldig. De mensen die regelmatig terugkomen en hun tevredenheid uiten, geven ons een bom aan energie. Ook vooral nu we na vier jaar en vijf keer verhuisd te zijn, eindelijk onze stek hebben gevonden waar we in de vrije uurtjes kunnen relaxen.”