Ideetje voor WILLEM-ALEXANDER? Spaanse KONING FELIPE maakt vermogen bekend (en dat is maar 2.6 miljoen euro)

0

Misschien een ideetje voor onze koning Willem-Alexander? De Spaanse koning Felipe heeft zijn vermogen gedeeld met zijn onderdanen. Het Spaanse koninklijk paleis heeft bekendgemaakt dat koning Felipe 2,6 miljoen euro bezit. Dat openbaar maken van het vermogen van koning Filipe moet bijdragen aan het vergroten van de transparantie van het Spaanse koningshuis.

“Zijne Majesteit de Koning, geleid door zijn geest van dienstbaarheid en burgerlijke betrokkenheid, gaat vandaag verder dan zijn grondwettelijke verantwoordelijkheden door de persoonlijke beslissing te nemen zijn vermogen openbaar te maken”, zo luidt de verklaring van het koninklijk paleis. Felipe is sinds 2014 koning van Spanje. Een van zijn doelen is de monarchie te moderniseren.


Bij zijn proclamatie op 19 juni 2014 zei Felipe: “Tegenwoordig, meer dan ooit, eisen burgers terecht dat morele en ethische principes ons publiek inspireren en als voorbeeld dienen. En de koning, aan het hoofd van de staat, moet niet alleen een referentie zijn, maar ook een dienaar van die eerlijke en legitieme eis van alle burgers.” Met het openbaar maken van zijn vermogen wil Felipe hieraan tegemoet komen.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix tijdens de viering van Koningsdag 2014 in Graft-De Rijp


Felipes vader en voormalige koning Juan Carlos raakte in 2020 in opspraak omdat hij was verwikkeld in een corruptieschandaal. Felipe nam afstand van zijn vader door zijn jaarlijkse toelage van bijna 200.000 euro in te trekken en kondigde ook aan dat hij afstand zou doen van zijn erfenis.

Zakenblad Quote schat het vermogen van onze koninklijke familie op €1,2 miljard.