Humberto Tan: ‘Ik had de ballen niet om me uit te spreken tegen racisme’

0

Vreemdgaan was geen probleem, maar zich tegen racisme uitspreken dat durfde Humberto Tan niet. De enige keer dat hij het wel deed maakte namelijk dat hij twee jaar beveiligd diende te worden. En nu zal hij zich over die angst moeten heen zetten als voorzitter van de commissie-Mijnals, die de KNVB moet gaan helpen racisme en discriminatie uit het voetbal te bannen.

Humberto Tan, televisie- en radiomaker, is de voorzitter van de commissie-Mijnals, die de KNVB moet gaan helpen racisme en discriminatie uit het voetbal te bannen. Tan, die de afgelopen jaren een aardige reputatie als vreemdganger opbouwde, hield zich al die jaren ook muisstil als het om rascisme ging. en dat had een reden zo vertelt hij vandaag in Trouw. “Mensen die zich uitspreken, krijgen meteen een label. Ik heb zelf ook de ballen niet gehad. Bij ‘RTL Late Night’ heb ik eens tegen de redactie gezegd: wij kunnen het Zwarte Pieten-debat niet voeren zoals Jeroen Pauw dat kan. Omdat ik er zit. Eén keer heb ik in de uitzending gezegd dat ik voorstander van de roetveegpiet was. Die uitspraak heeft ervoor gezorgd dat ik twee jaar lang elke dag door een beveiliger van de garage naar de studio moest worden begeleid. Natuurlijk is er schroom. Je moet maar eens een dagje de reacties op mijn Twitteraccount lezen.”


Tan wist toen al waarover hij het had, want hij wist van de doosbedreigingen aan het adres van Lous van Gaal, toen die bondscoach was. Tan: “Louis van Gaal kreeg doodsbedreigingen, omdat hij te veel donkere spelers opstelde. En naar de mensen die zich wél uitspraken, werd niet geluisterd. Denk maar aan Thijs Libregts. Die had in 1984 in een interview betwijfeld of Gullit de goede mentaliteit had, want ja, want ja, ‘het zwarte ras, weet je’… Die man werd daarna gewoon bondscoach, hè? Iedereen vond Gullit maar een zeurpiet.”

In zijn nieuwe functie als voorzitter van de commissie-Mijnals, die de KNVB moet gaan helpen racisme en discriminatie uit het voetbal te bannen heeft hi het voornemen met concrete plannen te komen. “Vooropgesteld: racisme zal niet verdwijnen, we kunnen het wel verminderen. Er is te lang bagatelliserend over gesproken. De KNVB toont zich nu bereid er echt werk van te maken en na de persconferentie van Gini Wijnaldum dacht ik: nu wil ik ook niet meer aan de zijlijn blijven staan. De KNVB vroeg mij om een groep mensen bij elkaar te zoeken, die onafhankelijk gaan nadenken over maatregelen. Ik had één voorwaarde: aan een papieren tijger heeft niemand wat, dus het moet concreet worden. Met wat precies? Daarover gaan we ons nu buigen. Als de antwoorden er al waren, was de commissie overbodig geweest. Ik weet wel dat 65 procent van de amateurvoetballers in een onderzoek van de KNVB heeft aangegeven ervaring te hebben met discriminatie. Dat is een verontrustend percentage.”


Share.