Hugo de Jonge stopt als lijsttrekker CDA

0

Hugo de Jonge stopt als lijsttrekker van het CDA. Dat schrijft hij in een brief aan de leden. Volgens De Jonge kan hij beide verantwoordelijkheden als minister van volksgezondheid en CDA-lijsttrekker niet ten volle waarmaken. De Jonge blijft wel aan als minister van Volksgezondheid. Collega-politici reageren verrast op de plotselinge stop van Hugo de Jonge als lijsttrekker van het CDA. De ’coronaminister’ krijgt veel steunbetuigingen voor zijn besluit.

De Jonge maakte zijn besluit bekend via Twitter: ‘De ongekende crisis die Nederland doormaakt, vraagt al maanden al mijn tijd en energie. Ook de komende maanden zal dit zo zijn’, schrijft hij op Twitter. ‘Voor de zomer ben ik naar voren gestapt om het lijsttrekkerschap van de partij op me te nemen, omdat ik hou van onze partij en geloof in ons verhaal. Ik heb me altijd gerealiseerd dat de combinatie van het ministerschap en het lijsttrekkerschap zwaar zou zijn. Maar, van hard werken is nog nooit iemand minder geworden.’


‘Ik ben echter tot de conclusie gekomen dat ik niet beide verantwoordelijkheden ten volle kan waarmaken. De verantwoordelijkheid voor de aanpak van de coronacrisis moet voorgaan. Het CDA verdient een lijsttrekker die alle tijd en energie aan de partij kan besteden, dat is mij nu niet gegeven.’

‘Dit heeft mij gebracht tot het besluit om het CDA-bestuur mee te delen dat ik niet langer beschikbaar ben voor het lijsttrekkerschap van onze partij. Nederland moet deze crisis te boven komen. Daar zal ik me met alles wat ik in me heb voor blijven inzetten.’


Partijvoorzitter Rutger Ploum laat via Twitter weten het besluit van Rotterdammer De Jonge te betreuren, maar er ook respect voor te hebben: „Hij bekleedt als coronaminister misschien wel de zwaarste kabinetspost sinds de Tweede Wereldoorlog en werkt dag en nacht om Nederland door deze crisis te leiden.”

“Respect, moeilijke keuze om te maken. De coronacrisis vergt veel van alle bewindslieden”, reageert 50Plus-fractievoorzitter Corrie van Brenk. Minister Bijleveld van Defensie reageert kort met ’respect’.

Ook Hielke Onnink, voorzitter van de jongerenafdeling van de partij, spreekt van ’respect’ voor het besluit. Sywert van Lienden, die meeschreef aan het partijprogramma, vindt het een ’verstandig besluit’ van De Jonge.

 

Share.