Hugo de Jonge loopt boos weg bij Volkskrant-interview na vragen over zijn privé-en geloofsleven

0

Hugo de Jonge is woedend weggelopen tijdens een interview met de Volkskrant omdat de krant vragen stelde over zijn privé-en geloofsleven en ook vroeg mondkapjessjoemelaar Sywert van Lienden in de hemel komt…

Volgens de Volkskrant werd de CDA-minister midden in het interview ‘geagiteerd’, nadat het gesprek dieper inging op de zijn privé en geloofsleven.


Het begint fout te lopen als De Jonge wordt gevraagd: Bid jij veel?

‘Ik bid elke dag.’


Wat zeg je dan tegen God bijvoorbeeld?

‘Dat heb ik nog nooit met iemand gedeeld.’

Mag dit de eerste keer zijn?

‘Nee, omdat ik dat heel persoonlijk vind. Ik deel dat niet, ik deel dat niet.’

Heb je er vertrouwen in dat je in de hemel komt?‘Ja, nou ja, ja. Ik geloof zeker in een hiernamaals, maar ik ben met het hiernumaals bezig. Ik ben dit leven aan het leven, en daar heb ik mijn handen vol aan.’

Denk je dat Sywert van Lienden in de hemel komt?

Zwaar geagiteerd ineens. ‘Sorry, mag ik even… Ik vind dit zulke leipe vragen, echt waar. Daar doe ik echt niet aan mee. Echt, ik vind het zo raar!’ Beent de kamer uit. ‘Ik ga koffie zetten.’

Na een lange, ongemakkelijke stilte keert hij terug.

Gaat het weer een beetje?

‘Ja. Nou, misschien moet ik het even uitleggen. Wroeten in mijn persoonlijke geloofsbeleving, daar heb ik nog nooit een interview over gegeven, dat doe ik gewoon nooit. Maar wat mij het meest dwarszit is dat jullie me vragen een mening te hebben over anderen, te oordelen, dat kan ik niet in mijn werk. Politiek ís relaties. Je kunt zo ongelooflijk veel kapot maken door iets over anderen te zeggen. Zelfs de vraag stellen is lastig voor mij. Dan kan er staan dat ik niet reageerde of dat ik gefronst keek, en zelfs dat kan al niet.’