HOLLANDS KASTEELDRAMA: BARONESSEN vechten elkaar sprookjeskasteel Haarzuilens uit

0

(Beeld: kasteeldehaar.nl (inzet)/wiki)

Jarenlang was kasteel Haarzuilens, onder de rook van Utrecht, in september het toneel waar extravagante jetsetfeesje van baron Thierry van Zuylen van Nijevelt. Van Brigitte Bardot tot Maria Callas van Roger Moore tot Sophia Loren en Coco Chanel waanden zich onbespied uit achter de opgehaalde kasteelbruggen. Maar als na de dood van de baron zijn lievelingsdochter, Allegra, de goede gewoonte voortzet en bij een van haar feesten het brandalarm afgaat vindt ze haar vier halfzussen tegenover zich. Die proberen nu via de rechter af te dwingen dat het uit met de pret is. Een kasteeldrama met een overleden baron, een ongelijk verdeelde erfenis en uit de hand gelopen feesten.


Als baron Van Zuylen van Nijevelt in 2000 uit financiële nood zijn kasteel Haarzuilens, onder de rook van Utrecht, plus het bijbehorende landgoed verkoopt aan de Stichting Kasteel de Haar doet hij dat onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat zijn nazaten, vijf dochters, in de maand september gebruik mogen maken van het Châtelet, het zogenoemde Poortgebouw van het landgoed waarin een groot appartement zit, om hun vakanties te vieren.

Baron Van Zuylen van Nijevelt wil de herinnering levend houden dat het eeuwenoude De Haar ooit door zijn familie werd gebouwd als zomerverblijf en om flamboyante feesten te houden buiten het zicht van het ‘gewone’ volk. Een oude familiegewoonte die de baron met verve in stand houdt.


Tot eind vorige eeuw gaat hij met zijn familie, de rest van het jaar wonen ze in Frankrijk, iedere september op vakantie naar Haarzuilens en opent hij zijn zomerverblijf voor diners en feesten voor vrienden en kennissen. Kasteel De Haar wordt in september onder baron Thierry van Zuylen van Nijevelt een gewilde hotspot voor de internationale jetset. Vrienden van de familie, als Brigitte Bardot, Maria Callas. Gregory Peck, Gina Lollobrigida, Roger Moore, Sophia Loren en Coco Chanel komen graag naar het kasteel en kiezen uit de vele vertrekken een logeerkamer.

De sterren vinden het fijn dat er dankzij de opgehaalde kasteelbruggen geen fotografen op het landgoed kunnen komen en ze ongegeneerd kunnen feesten. Alleen Gina Lollobrigida en Brigitte Bardot vinden die privacy maar niets. Bardot is zelfs zo beledigd dat de kasteelbruggen bij een feestje worden opgehaald om pottenkijkers op afstand te houden dat het voor haar eens maar nooit weer is. Het verhaal wil dat zij ze van de baron ter compensatie van het gebrek aan fotografen op een motor door de kasteelgangen mocht crossen.

Als jongste dochter Allegra van wijlen baron Thierry van Zuylen van Nijevelt, zij is als nakomertje bij de erfenis het meest rijkelijk toebedeeld door de baron, in 2017 21 jaar wordt besluit ze dat groots te vieren in het Poortgebouw op het landgoed van sprookjeskasteel De Haar. Allegra gaat dan al door het leven als partybarones. Na de scheiding van haar vader Thierry en moeder Jacqueline, vlak voor de dood van baron in 2011, vestigt de barones zich met haar dochter en een lucratieve echtscheidingsregeling in het pittoreske, Engelse, Cotswolds-dorp Little Farringdon. Dochter Allegra gaat naar de sjeike privéschool voor meisjes uit de betere kringen, Cheltenham Ladies’ College om vervolgens in New York kunst te gaan studeren en vooral feest te vieren.

Bij de viering van haar 21ste verjaardag doet Allegra haar naam van partybarones maar weer eens alle eer aan met een groots feest op kasteel Haarzuilens waarbij het mis gaat als er rookmachines worden aangezet om de feestvreugde te verhogen. Direct gaan alle brandmelders van het kasteel af. Het mag een oorverdovend, tot ver te horen, lawaai opleveren de jarige Allegra grijpt niet in want de net volwassen barones wil de feestvreugde niet bederven.

Voor de oudste dochter van de baron, Alexandra Watson-Van Zuylen (65), is het druppel die de emmer doet overlopen. Ook al omdat er eerder tijdens het verblijf van Allegra op het kasteel al meerdere klachten over geluidsoverlast waren. Alexandra heeft testamentair de zeggenschap over de invulling van die ‘vakantieregeling’ en bepaalt wie er wel of niet mag komen in de vakantiemaand september. Jongste dochter Allegra belandt na de bijna brand op haar zwarte lijst. Alexandra heeft er geen enkel vertrouwen in dat haar halfzusje zich als een echte barones weet te gedragen als zij op De Haar verblijft. Laat staan als zij een feestje geeft. Het is het begin van een familievete. Rechtstreeks contact tussen de jongste barones en haar vier (half)zussen is er al jaren niet meer.Begin mei probeert ‘partybarones’ Allegra van Zuylen (nu 26) zich middels de rechtbank van Utrecht zich weer toegang tot kasteel De Haar, de tuinen en het graf van haar vader te verschaffen op momenten dat zij dat wil. De rechter verzucht de indruk te hebben dat ‘de barones meer zoekt dan een pied-à-terre’. Volgens die rechter is er ook sprake van een familiekwestie die ‘beter binnen de kasteelmuren opgelost kan worden’. En niet in de rechtbank. “Laat beide baronessen een kop thee gaan drinken. Om heldere afspraken te maken. En wellicht de eerste bezoeken onder toezicht van een familielid te laten plaatsvinden, zodat er vertrouwen gekweekt kan worden.’’ Hij houdt de zaak aan.

Maar Allegra wil geen overleg en eist eind mei middels een kort geding alsnog een gerechtelijke uitspraak. Allegra is de allesbepalende rol van Alexandra (65) goed zat en meent dat de door haar zus genoemde incidenten sterk overdreven worden. Beide baronnessen ontbreken in de rechtszaal bij het kort geding. Alexandra blijft in Parijs waar zij woont en Allegra in Londen waar ze al sinds 2014 in een hotel resideert.

Partybarones Allegra mag dan niet zelf naar Utrecht afgereisd zijn naast haar advocaat heeft ze wel haar vertrouweling Alan Price uit Londen gestuurd. In een donkerblauw maatpak met hoorbaar klikkende hakken en een volmaakt Brits accent vat hij de wens van barones Allegra kort en bondig samen: “She wants to come home, your honour.” Prince betoogt namens Allegra dat ze helemaal geen vaste verblijfsplaats in het kasteel wil krijgen, maar simpelweg dezelfde rechten wil hebben als haar vier zussen.

In het vonnis van zaaknummer 9844000 UV EXPL 22-96 JP/36418 vermoedt rechter mr. D.C.P.M. Straver dat Allegra een verkeerd beeld heeft van haar rechten. Ze mag dan van de erfenis van haar vader een groter deel ontvangen hebben dan haar halfzussen dat maakt niet dat de barones als belangrijkste erfgenaam daar ‘persoonlijk gebruikrecht aan ontleent’ van het kasteel.

Omdat over de kwestie van het niet toegelaten worden tot het kasteel en het appartement niet in kort geding beslist kan worden wordt de vordering van Allegra tot toegang tot het kasteel afgewezen. Ze wordt veroordeeld de proceskosten van haar oudste zus Alexandra, € 747,00, te betalen. Allegra zal in ieder geval dit jaar haar verjaardag niet op kasteel Haarzuilens kunnen vieren.