BBB bestormt provinciehuizen, maar het verdriet over haar overleden man Jan reist overal met CAROLINE VAN DER PLAS mee

0

De BoerBurgerBeweging van Caroline vander Plas stevent af op megawinst bij de verkiezingen woensdag. In vijf provincies is nieuwkomer BBB als grootste partij gepeild. Boerin zonder boerderij noemt Caroline van der Plas, de voorvrouw van de BoerBurgerBeweging zich. Sinds haar entree op het Binnenhof schoot haar politieke ster als een komeet omhoog. Van het opkomen voor de agrariër heeft ze levensmissie gemaakt. Zo stond ze drie dagen na de crematie van haar man, en grote liefde, Jan, al weer onder haar boeren als die massaal protesteren. Het was voor haar de manier van rouwverwerking. En nog altijd reist overal waar zij sinds zijn dood gaat of staat het verdriet over haar overleden man Jan met haar mee.

Als ze in begin 2019 besluit een nieuwe politieke partij, de BoerBurgerBeweging op te richten staat haar twintig jaar oudere man Jan Gruber vierkant achter haar. Caroline leerde Jan in 2003 in een kroeg in Deventer kennen als ze net uit een scheiding komt. Drie jaar later kopen ze samen een huis in Deventer en gaan ze samenwonen en trekken haar twee zoons uit haar eerste huwelijk bij haar in. Jans twee dochters uit zijn eerste huwelijk al volwassen.


Alles wat zij voor de boeren wilde gaan doen moest ze volgens Jan vooral doen. Hij zou thuis in Deventer het huishouden wel bestieren. Koken, wassen, stofzuigen niets is hem teveel. Als Caroline thuiskomt stond het eten, een glaasje wijn en zijn luisterend oor klaar. In die zomer van 2019 maakt Jan Gruben, Caroline is volop bezig met haar boeren, nog een 500 kilometer lange fietstour door Duitsland. Niets aan het handje. Wat niemand kon bevroeden was dat een sluipmoordenaar in zijn lichaam toen al zijn werk deed. Midden juli wordt Jan ziek. Doodziek.

Nog voor ze een arts gezien hebben weet Caroline dat het foute boel is als iemand op de piano die in de hal van het ziekenhuis staat Danny Boy, een Iers liedje over afscheid nemen van een geliefde, begint te spelen . Een relatief onbekend nummer dat ook werd gespeeld op de crematie van haar vader. Later zegt ze over dat moment: “Toen dacht ik: dit is een teken van mijn vader. Vrijwel niemand kent dat nummer immers. Het was net alsof mijn vader daar de hand in had. Dit is foute boel, dacht ik toen, en dat bleek ook.’

Caroline en Jan krijgen van de specialist in het ziekenhuis te horen dat Jan een niet te genezen vorm van alvleesklierkanker heeft. Als Caroline met de oprichting de BoerBurgerBeweging naar buiten treedt is het pas dagen nadat man Jan nog maar net zijn doodsvonnis gehoord. De ziekte grijpt razendsnel om zich heen. Caroline ziet hoe haar Jan iedere dag veel pijn heeft. Negen weken rest hem slechts tussen het horen van “zijn doodvonnis in het Deventer ziekenhuis en zijn overlijden op 21 september. Op 28 september brengt Caroline haar geliefde man Jan naar zijn laatste rustplaats. Ze heeft verdriet, maar is ook vooral blij dat verder lijden haar man bespaard is gebleven.

Caroline, dochter van de bekende Deventer sportjournalist wijlen Wil van der Plas en moeder Nuala, van Ierse afkomst en jaren wethouder voor het CDA in Deventer stort zich op haar boerenmissie. Drie dagen na de crematie van haar man is ze 1 oktober 2019, de dag het massale boerenprotest Nederland in zijn greep heeft. Een groot protest dat in dertig jaar niet is voorgekomen. Caroline van der Plas is bij er op het Malieveld in Den Haag. Ze zegt dat het boerenprotest haar kippenvel bezorgt en is tot tranen toe geroerd als ze beelden ziet van de tractoren die uit heel Nederland over de snelweg Den Haag komen binnenrijden terwijl automobilisten, met hun duimen omhoog of applaudisserend stil staan op de vluchtstroken.

Caroline heeft het bijna onmogelijke voor elkaar gekregen. Boeren uit de varkenssector, de tuinbouw en de veeteelt vormen een front en de burger schaart zich achter die boeren. Tegen haar twee zonen, die haar in Den Haag vergezellen, zegt ze: “jongens, jullie zijn getuige van een historische dag. Een dergelijk groot protest is in dertig jaar niet voorgekomen. 1 oktober 2019 gaat de geschiedenis in als hèt boerenprotest.” Later zegt ze De Stentor, het dagblad in haar woonplaats Deventer, dat haar man ook achter haar zou hebben gestaan bij haar beslissing om drie dagen na zijn dood het boerenprotest te leiden.

“Je denkt, wat zullen mensen wel niet denken. Ik heb er met familie en vrienden over gesproken. Ze zeiden, als jij erheen wilt, dan moet je gaan. Opkomen voor de agrariër is je levensmissie. Trek je niets aan over hoe andere mensen denken. Iedereen gaat op zijn eigen manier met rouw om. Ik moet zeggen, mijn aanwezigheid voelde goed. Ik weet ook zeker dat hij gezegd zou hebben, hoezo ga je niet? Ik hoor het hem zo zeggen. Hij steunde mij in alles. Ik vond het supergaaf erbij te zijn.”

18 Maart vorig jaar, daags nadat haar BBB een Tweede Kamerzetel had binnen weten te slepen, arriveerde de medeoprichter en fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging even na zevenen op een tractor op het Haagse Binnenhof. Een ideetje van een partijgenoot die haar vroeg ‘Caroline, vind je het leuk om met de trekker naar Den Haag te gaan?’ ‘Natuurlijk,’ zei ze. Op 31 maart word Caroline van der Plas beëdigd als lid van de Tweede Kamer. Op 1 april stemt ze vóór een motie van wantrouwen tegen Mark Rutte. Heel Nederland weet dan inmiddels wie Caroline van der Plas is; het boegbeeld van de agrarische sector. Wat helpt is Caroline van der Plas bepaald geen alledaagse verschijning in de Tweede Kamer is met haar lange bos krullend, pikzwart, haar en de stoere leren jasjes die ze doorgaans draagt.

Maar de gifbeker is voor Caroline met de dood van haar man nog lang niet leeg. Zes maanden na het overlijden van Jan overleed haar beste vriend Henk. Weer een half jaar later haar broer Andrew. Ze stort zich op haar werk omdat ze bang is in te storten. Bang voor de dood is ze niet zegt ze in een vraaggesprek met de EO. Of ze Jan, Henk en Andrew na haar dood weer zal zien, weet ze niet. Wel denkt ze dat er meer is tussen hemel en aarde.

Het aantal zetels dat haar BBB in de peilingen krijgt stijgt met de maand. Zouden er nu verkiezingen zijn dan stijgt ze haar BBB van een, naar elf of misschien zelfs wel 18 zetels. Bij het recente grote boerenprotest in Stroe wordt Caroline van der Plas als een popster onthaald. Waar ze ook gaat of staat wordt omringd door haar fans die allemaal op een selfie meer willen. “Niet normaal, ik weet niet wat ik mee maak.” Maar op het podium is de boodschap die ze brengt aan zeker 40.000 boeren serieus. Een boodschap waar ze boeren burgers mee wil verenigen. En daar is niet iedereen het mee eens.

Vooral op Twitter krijgt Van der Plas een hoop kritiek over zich heen. Berichten die ze terzijde schuift. Het raakt haar wel als twitteraars haar overleden man erbij halen. “Mijn overleden man erbij halen om zijn punt te maken. Lager kun je niet zinken wat mij betreft. Over de rug van iemand die dood is en die ik nog elke dag gruwelijk mis. Helaas krijg je die reacties ook.”