HET IS MAAR DAT U HET WEET… KONINGIN MAXIMA: ‘Leven van een koningin is geen sprookje’

0

Het is maar dat u het weet: het leven koningin is geen sprookje, maar een grote verantwoordelijkheid. Volgens koningin Máxima bestaat het sprookje van de koning en de koningin niet. “Het is harder werken dan alles wat ik hiervoor heb gedaan. En ik heb bij een bank gewerkt in New York, waar ik zestien uur per dag maakte”, zo vertelt de vorstin.

“Als je deze positie bekleedt, heb je de verantwoordelijkheid om ergens verandering te brengen. Ik neem dat heel serieus”, vervolgde Máxima, die bij Al Jazeera, de Engelstalige nieuwszender met hoofdkantoor in het Midden-Oosten. vertelde over haar rol als speciale gezant bij de Verenigde Naties. “Dit is nog maar een klein deel van wat ik doe.”


Máxima vertelde dat ze haar positie als koningin op haar eigen manier invult. “Ieder persoon doet het op zijn eigen manier en naar eigen kunnen. Ik hoop zelf dat ik iets kan bijdragen met mijn talenten. Maar elke koningin is anders. Er is geen vaste vorm voor.”

De ideale koningin bestaat dan ook niet, vindt Máxima. “In elk land zal dat weer anders zijn. En ook mijn dochter zal het op een andere manier doen dan ik. Het enige wat ik haar kan meegeven, is om te gaan voor wat je leuk vindt en je energie geeft. Want als je dat doet, kun je verandering teweegbrengen.”


Op Al Jazeera werd vrijdagavond een half uur durend interview, afgenomen door journalist Step Vaessen, met koningin Máxima uitgezonden. De internationale omroep, volgde de 51-jarige koningin tijdens haar VN-reis naar Senegal en Ivoorkust. In het gesprek komt het werk van Máxima als speciale gezant bij de Verenigde Naties voorbij en vertelt de koningin over haar inzet voor financiële inclusiviteit wereldwijd.

Koningin Máxima geeft, net als de rest van het koninklijk huis, zelden uitgebreide interviews. Ter ere van haar vijftigste verjaardag liet ze zich door Matthijs van Nieuwkerk interviewen over haar werk en privéleven.