Het geheime leven van Oekraïens-president ZELENSKI (offshore rekeningen en geheime deals

0

Offshore-accounts en deals waar niemand wat van mag weten. Eén schandaal in het bijzonder ontmaskert president Zelenski. Steven Derix en Marina Shelkonova schreven het levensverhaal van Volodymyr Zelenski, een acteur die de rol van president speelde en vervolgens met tegenzin oorlogspresident werd.  Een boek dat morgen verschijnt en dat van Zelenski een heel ander beeld schetst dan de oorlogsheld die hij nu is.

Onthullingen over offshore rekeningen, een film die niet vertoond mag worden en ‘Wagnergate’. Twee journalisten onthullen welke oorlog Oekraïne voerde in de zomer voor de aanval van Poetin. Eén schandaal in het bijzonder ontmaskert de president.


“De oligarchen zijn geschiedenis”, tweette Zelenski  op 2 juli 2021 na de lancering van zijn oligarchregister. Degenen die erop staan, moeten hun inkomen aangeven, net als overheidsfunctionarissen. Geregistreerde oligarchen mogen geen politieke partijen financieren of deelnemen aan grote privatiseringen van staatseigendom.

Mediamagnaat Rinat Akhmetov heeft inmiddels de licenties voor zijn stations overgedragen aan de staat. Zelenky’s oorlog tegen de oligarchen is een enorme klap voor de mediadiversiteit in het land. Petro Poroshenko maakt ook bekend dat hij zijn drie tv-stations Kanal 5, Kanal en Espresso heeft verkocht. “De belangrijkste reden voor het invoeren van deze ‘oligarchwet’ is om controle over de media te krijgen”, zegt Poroshenko boos.


De film “Offshore 95” gaat op 3 oktober 2021 in première in Kiev. De documentaire is gebaseerd op de controversiële Pandora Papers. Elf miljoen gelekte documenten van financiële dienstverleners onthullen de offshore rekeningen van honderden overheidsfunctionarissen over de hele wereld. Volodymyr Zelenski speelt een belangrijke rol in de 2,9 terabyte aan vertrouwelijke informatie.

Maar de première gaat op het laatste moment niet door. De directeur van het theater  belde een paar uur eerder journalisten zei tegen hen: “We zullen de film over de president (Zelensky) niet vertonen.”

Het theater wordt gerenoveerd en de verlichting doet het niet, luidt het persbericht later. De Oekraïense geheime dienst zou hier de hand in hebben gehad. Het afgelasten van de première leidde binnen enkele uren tot een groot schandaal. De verontwaardiging was zo groot dat de film op dezelfde dag alsnog werd vertoond.

Dat Zelenskyj buitenlandse rekeningen had, was destijds niet nieuw. In 2019 werd al bekend dat Zelenskyj actief is op Cyprus. Samen met de gebroeders Shefir en een andere medewerker van Studio Kwartal 95, is Zelenski ook eigenaar van bedrijven op de Britse Maagdeneilanden en Belize. Het hart van deze gecompliceerde bedrijfsstructuur wordt gevormd door het voorheen onbekende Maltex Multicapital Corp., gevestigd op de Maagdeneilanden.

Het heeft blijkbaar sinds 2012 in totaal $ 40 miljoen ontvangen van bedrijven die eigendom zijn van Ihor Kolomoiskyi. Het bedrijf lijkt ook voor 7,5 miljoen dollar aan appartementen in het centrum van Londen te bezitten. Kort voor de presidentsverkiezingen droeg Zelenskyy zijn aandelen in Maltex Multicapital Corp. over aan Serhiy Shefir. Het doel van deze offshore-constructie is onduidelijk. “Heeft Zelenskyy belasting ontdoken? Of was Studio Kwartal 95 betrokken bij het witwassen van crimineel geld voor Kolomoyskyi’s private bank’, vragen van onderzoeksjournalisten Steven Derix en Marina Shelkunova in hun boek Zelenski,  The Current Biography”, dat morgen verschijntSteven Derix en Marina Shelkonova schreven het levensverhaal van Volodymyr Zelenski, een acteur die de rol van president speelde en vervolgens met tegenzin oorlogspresident werd.

Het boek gaat ook over “Wagnergate”. In juli 2020 werden drieëndertig huursoldaten – tweeëndertig Russen en een Wit-Russische – gearresteerd in een kuuroord in de buurt van de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Het zou een actie zijn geweest om tientallen leden van de Russische huurlingengroep Wagner, die in de Donbass had gevochten, in de val te laten lopen en te arresteren. Gehoopt werd dat de getuigenissen van de mannen enig licht zouden werpen op de rol van Rusland in het conflict. En dat sommigen misschien meer te melden hebben over het neerhalen van MH17.

De geheime diensten hadden dekmantelbedrijven opgezet om Wagner-mensen te rekruteren voor een baan in Venezuela. Het plan was dat de huursoldaten over land zouden reizen van Rusland naar Minsk en van daaruit een vlucht zouden nemen naar Istanbul, vanwaar ze zouden verder reizen naar Venezuela.

In het Oekraïense luchtruim zou het toestel van Turkish Airlines dan noodgedwongen moeten landen in Kiev, waar de huursoldaten zouden worden gearresteerd. Het plan was zo roekeloos dat het gedoemd was te mislukken. De directe oorzaak van de mislukking was echter president Zelensky zelf. Een dag voor het geplande vertrek van de huurlingen uit Minsk besloot de president van Oekraïne de operatie uit te stellen.

Het resultaat: Drieëndertig Wagner-huurlingen wachtten op hun vlucht op een vakantiepark en werden daar ontmaskerd vanwege hun “atypische gedrag voor Russische toeristen”. Getuigen vertelden de Wit-Russische politie dat er goed opgeleide mannen in militair uniform waren die geen druppel alcohol dronken en zelfs tijdens de disco-avond in hun kamers bleven.