Herstel BOER JAN, getroffen door ernstige spierziekte, kan nog maanden duren

0

Het leven van boer Jan en Rianne en hun twee zoontjes staat momenteel behoorlijk op zijn kop. Vorige week heeft het gezin, bekend uit boer Zoekt Vrouw, de derde verjaardag van hun jongste zoon Siem in een Deens ziekenhuis gevierd. Boer Jan heeft namelijk een ernstige spierziekte en ligt momenteel voor de tweede keer in het ziekenhuis. Het herstel kan, volgens Rianne, nog wel maanden duren.

Boer Jan, Rianne en hun twee zoontjes Siem (3) en Melle (4) emigreerden vorig jaar van Texel naar Denemarken. Maar in plaats van genieten van hun nieuwe leven, maken ze als gezin een moeilijke periode door nu hun vader en partner ernstig ziek is. “Het begon met wat spierpijn en tintelingen in z’n vingers”, vertelt Rianne op de site van Boer Zoekt Vrouw. “En dat werd alleen maar erger. Uiteindelijk begon hij heel raar te lopen, doordat zijn benen voelden alsof ze sliepen. De dokters dachten in het begin toen hij alleen nog spierpijn en tintelingen had dat zijn spieren overbelast waren, maar ik wist meteen dat het echt niet goed zat.”


Rianne hield dan ook voet bij stuk vertelt ze. “Na in het weekend af te zijn gescheept met pijnstilling, heb ik heel hard mijn best ervoor gedaan dat hij echt fysiek onderzocht ging worden. Toen tikken met een hamer nergens reflexen gaf, kwamen ze eindelijk tot de conclusie van dat hij doorgestuurd moest worden naar het ziekenhuis. Toen begonnen pas de onderzoeken. Eerst een MRI scan die gelukkig goed was. Daarna een lumbale punctie om ook andere dingen uit te sluiten. En toen kwamen ze met de diagnose Guillain Barre.”

De spierziekte die boer Jan heeft, heet Guillain Barre. Dit is een spierziekte die binnen 24 uur kan ontstaan en waardoor je last krijgt van verlammingsverschijnselen, tintelingen en heel veel zenuwpijn. “Gelukkig waren we er op tijd bij, maar de behandeling die hij heeft gehad slaat niet aan. Zijn lichaam zal het dan ook zelf volledig moeten gaan oplossen. Maar dit gaat echt nog wel even duren. En dat maakt het heel moeilijk voor ons als gezin,” zegt ze op de site van het programma.


Jan zat na de eerste ziekenhuisopname even in een revalidatiecentrum, maar moest toch weer terug naar het ziekenhuis omdat hij te veel achteruit ging. Vorige week heeft het gezin de derde verjaardag van hun jongste zoon Siem dan ook in het ziekenhuis gevierd. “In het ziekenhuis heeft Siem van Jan een cadeautje gekregen. We genieten van de momenten met elkaar, maar we kunnen niet wachten tot Jan weer bij ons thuis zal zijn. De verwachting is wel dat het nog maanden kan duren, voordat hij echt volledig hersteld is.”