HENK WESTBROEK: ‘René Froger werd rijk over rug van zieke kindjes’

0

Henk Westbroek zegt dat collega René Froger zijn hit Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken Geld niet alleen gestolen heeft, maar dat hij ook gecasht heeft over de rug van zieke kindjes. “Over de ruggen van zielige kinderen en hun ouders een klein beetje geld achterhouden… Ik vind het niet zo chic.”

Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken is de bekendste hit van Froger, maar als we Henk Westbroek mogen geloven is die hit gestolen door Froger. Het liedje werd in 1988 oorspronkelijk gemaakt voor een cd van Het Goede Doel, de toenmalige groep van Henk Temming en Henk Westbroek. Westbroek en Temming schreven ook de muziek en de tekst. René Froger werd slechts ingehuurd als gastzanger op de cd omdat Westbroek en Temming ruzie hadden. het duo zong niet zelf op de cd, maar huurde voorde zangpartijen gastzangers van Rob de Nijs tot René Froger.


De opbrengst van de cd van Het Goede Doel, ‘Iedereen is Anders’, was bestemd voor een goed doel. Maar Froger ging met het nummer aan de haal en bracht hetzelf als single uit. “Het was een heel vervelende samenwerking met Froger”, zegt Henk Westbroek in de online Shownieuws-serie Op De Gevoelige Plaat. “In het begin ging alles goed. We hadden een plaat gemaakt, een lp, die heette ‘Iedereen is anders’.

De opbrengst van de plaat was bestemd voor de stichting van Herman van Veen. “Die stichting gaf ouders onderdak dichtbij het ziekenhuis waar hun kinderen kanker hadden. Dat nummer wordt een hit: René Froger en Het Goede Doel. En René Froger poetste eerst ‘Het Goede Doel’ weg, toen was het alleen ‘René Froger’.”


Westbroek: “Zonder onze toestemming en toen stond de hit van de lp Iedereen is Anders ineens op een lp van René Froger, die er nummer 1 mee stond. Hij killde de plaat van ons en dat had nóg niet zo erg geweest, maar vervolgens gingen de royalties die hij kreeg op zijn eigen plaat, níet naar de stichting van Herman van Veen.”

Het leidde bijna tot een rechtszaak. “Toen hebben Van Veen, Het Goede Doel en Rob de Nijs volgens mij ook toch echt moeten dreigen met een proces, voordat hij dat betaalde,” aldus Westbroek.

Henk Westbroek vindt het walgelijk gedrag van Froger over de rug van zieke kinderen, vindt hij. “Over de ruggen van zielige kinderen en hun ouders een klein beetje geld achterhouden… Ik vind het niet zo chic. Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik dat nog steeds vind.”