Henk Westbroek met dood bedreigd om sintlied zonder Zwarte Piet

0

Henk Westbroek wordt met dood bedreigd om zijn sintlied zonder Zwarte Piet. “Ben ik eerst jarenlang uitgemaakt voor racist om een veertig jaar oud liedje waarin Zwarte Piet wel wordt genoemd. Nu heb ik tientallen mensen moeten ontvolgen omdat ze me bedreigen. Eerst beginnen ze met landverrader roepen, en daarna dreigen ze een bom op je te gooien.” Westbroek lanceerde het bewuste liedje, ‘Sinterklaas is een held’ getiteld, eerder deze week.

Westbroek maakte in 1982 samen met zijn band Het Goede Doel het populaire lied ‘Sinterklaas, wie kent hem niet’. Een lied dat tijdens manifestaties vóór Zwarte Piet vaak te horen is. “Het is zo zonde dat een leuk kinderfeestje dat al lang niet meer is”, aldus Westbroek. “Ik ben zo ontzettend klaar met al die zielepieten die niet normaal kunnen doen. Je kan tegenwoordig al niet eens meer een leuk liedje maken zonder dit soort reacties,” vertelt hij in een interview op NPO 5.


In het nieuwe liedje brengen Banketpiet & Muziekpiet Geraldo, samen met Westbroek, een ode aan de goedheiligman. “Ik ben gastzanger’’, nuanceerde Westbroek deze week al zijn rol in het AD. “Ik heb het samen met Erwin Angad-Gaur geschreven. Anderhalf jaar geleden ben ik benaderd door Banketpiet en Muziekpiet Geraldo of ik een sinterklaasliedje wilde schrijven. Daar had ik niet veel zin in. Want het is een beladen onderwerp.’’

Een tekstregel waar mensen direct over vielen was: ‘Sinter­klaas is geen slavendrij­ver’, luidt een tekstregel. Henk Westbroek: “Als je er namelijk geen zwarte pieten in verwerkt, worden degenen die pro zwarte piet zijn boos. En als je wel zwarte pieten invoert, worden degenen die anti zijn kwaad. Ik wil geen liedjes schrijven over een onschuldige thematiek. Maar die jongens bleven aandringen, toen heb ik het maar gedaan.’’


Het naderende Sinterklaasfeeest maakt dat de Zwartie Pietendiscussie ook weer oplaait. Omroep Ongehoord Nederland maakte donderdag nog bekend te komen met een eigen Zwarte Pietenjournaal. omdat Piet op steeds meer plaatsen in de ban wordt gedaan.