Harde conclusies na onderzoek naar dood Argentijnse ‘voetballegende: ‘Maradona heeft enorm geleden en werd aan lot overgelaten’

0

“Diego Maradona heeft onvoldoende medische zorg geleden en heeft voor zijn dood lang geleden.” Dat is de harde conclusie van na een onderzoek van twintig deskundigen na de dood van het voetbalicoon op 60-jarige leeftijd. De voetballegende overleed op 25 november aan een hartaanval.

In een 70 pagina’s tellend document valt te lezen dat het overlijdensproces minstens twaalf uur voor Maradona dood in zijn bed werd aangetroffen werd ingezet. Uren waarin Maradona ‘ontzettend geleden’ heeft. Volgens de onderzoekers was de behandeling van de Argentijn niet adequaat en heeft het behandelend team hem ‘aan zijn lot overgelaten’.


Maradona overleed in een huurhuis in een chique buurt in Buenos Aires, waar hij thuiszorg kreeg. Enkele weken eerder had hij een hersenoperatie ondergaan waarbij een bloedprop was verwijderd.

Er loopt nog een onderzoek naar de rol van zeven personen, onder wie hersenchirurg en lijfarts Leopoldo Luque, psychiater Agustina Cosachov en psycholoog Carlos Diaz. Zij zijn verdachten in een strafzaak, met onopzettelijke doodslag als aanklacht en riskeren gevangenisstraffen tot maximaal vijftien jaar.