HANNA VERBOOM noemt Afrika nog steeds haar thuis: ‘Als het aan mij lag, woonden we daar’

0

Als het aan actrice Hanna Verboom lag woonde ze niet in Nederland, maar in Oost-Afrika waar haar roots liggen. Maar een gepland vertrek naar Afrika ging voor Hanna, haar man en twee kinderen niet door, omdat de actrice geen werkvergunning kreeg.

Actrice en sociaal ondernemer Hanna Verboom ziet zichzelf en haar gezin wel weer in Afrika wonen, vertelt ze in Voque. Als kind van een landbouwkundige en verpleegkundige groeide ze op in Soedan, Oeganda en Kenia. Dat maakte dat Hanna haar hart verloor aan Afrika.


“De band die ik met Afrika heb, is heel sterk. Het is mijn thuis. Dat klinkt misschien een beetje gek, want ik woon al langer in Nederland dan dat ik in Afrika woonde, maar ik hou van de Afrikaanse levensstijl. Mensen zijn er veel beter in connecten.”

“Opgroeien in Oost-Afrika was waanzinnig. Het langst zijn we in Kenia geweest. Daar woonden we op vijf uur rijden van de hoofdstad, in een heel klein dorpje tussen de theevelden. In de weekenden reden we naar de Masai Mara (een natuurreservaat in Kenia, red.) waar we kampeerden tussen de dieren. Toen mocht dat nog.”


Hanna, die tot haar twaalfde in Afrika woonde, gaat het liefst elk jaar terug naar Afrika, maar omdat ze vanwege het klimaat niet al te vaak wil vliegen staat de e eerstvolgende reis pas voor volgend jaar op de planning. “Dan willen mijn man Ralf en ik voor de eerste keer met ons gezin een lange reis maken door Oost-Afrika. We kunnen niet wachten om onze vrienden weer te zien.”

Dan: “Ik word gewoon blij als ik daar ben – van de manier van leven, de mensen, het relationele. Mensen hebben niet veel, maar delen wel wat ze hebben. De meeste bewoners van het dorp waar je woont, zijn vaak ook een verre neef of nicht. Het familiegevoel overheerst daardoor. Voor de opvoeding van je kinderen kun je dan ook hulp van de mensen om je heen verwachten. ‘It takes a village to raise a child’ is niet voor niets van oorsprong een Afrikaans spreekwoord.

Een paar jaar geleden, zo vertelt Hanna in Voque, was ze bijna geëmigreerd met haar gezin naar Afrika. “Dat is er helaas nooit van gekomen, onder andere omdat ik geen werkvergunning kon krijgen en wel verder wilde bouwen aan mijn filmbedrijf Cinetree. Hoe ik nu op die keuze terugkijk om in Nederland te blijven? Tja, als het aan mij lag, woonden we daar. Maar onze twee jonge kinderen en mijn bedrijf staan voor nu op nummer één.”