Haags raadslid aangehouden op verdenking voorbereiding poging moord Rutte

0

Het Haags raadslid Arnoud van Doorn, de fractievoorzitter van de Haagse Partij van de Eenheid, is aangehouden op verdenking voorbereiding poging moord Rutte. Van Doorn werd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) aangehouden. In 2018 raakte Van Doorn in opspraak nadat hij door PVV-politica Willie Dille beschuldigd werd van betrokkenheid bij haar vermeende verkrachting.

Van Doorn liep, zo schrijft het AD, afgelopen zondagochtend door Den Haag, in een buurt waar Rutte op dat moment ook was. het oog van de beveiligers van Rutte viel op de Haagse politicus, die volgens de DKBD ‘verdacht gedrag vertoonde’. Daarop werd hij eerst aangesproken en vervolgens aangehouden, op verdenking van het voorbereiden van een moordpoging met als mogelijk doelwit Mark Rutte. Van Doorn zat een nacht vast en werd maandagmiddag na een politieverhoor heengezonden.


Volgens zijn advocaat Anis Boumanjal is de aanhouding van Van Doorn een voorbeeld van ‘een doorgeschoten kramp’. Hij zegt op de site van het AD: “Dit is het voorbeeld van regeren vanuit angst. De wetten die gelden voor het aanhouden van burgers worden dan, zo geeft deze zaak aan, niet voldoende serieus genomen. Er was geen redelijk vermoeden van schuld en om die reden had men mijn cliënt niet mogen aanhouden. Dat het hier gaat om Rutte maakt het niet anders. Ook dan of beter gezegd juist dan dient de wet te worden gerespecteerd.”

Het OM in Den Haag bevestigt de aanhouding en het heenzenden van Van Doorn. Een woordvoerder zegt: “Hij vertoonde verdacht gedrag, daarom is hij aangehouden. Het klopt dat hij ook weer is heengezonden. Het onderzoek loopt op dit moment nog, wellicht dat we in de loop van de dag meer kunnen zeggen.”


Maandag werd bekend dat demissionair premier Mark Rutte te maken heeft met serieuze dreiging vanuit de georganiseerde misdaad. Begin deze maand ontving de politie serieuze informatie, waaruit zou blijken dat er een aanslag of ontvoering zou kunnen plaatsvinden.

In 2018 raakte Van Doorn in opspraak nadat hij door PVV-politica Willie Dille beschuldigd werd van betrokkenheid bij haar vermeende verkrachting. Dille was ervan overtuigd dat Van Doorn haar haatte. Zij maakte op 8 augustus dat jaar een einde aan haar leven. De zaak leidde niet tot onderzoek doordat het OM te weinig aanknopingspunten had. In een interview sloot Van Doorn de verkrachting niet uit. Hij gaf ook aan dat er mogelijk wel “jongens” bereid waren om Dille te verkrachten als hij daartoe een oproep zou hebben gedaan, maar hij achtte zijn invloed in de islamitische gemeenschap gering en ontkende tevens een dergelijke oproep te hebben gedaan.

UPDATE 30 SEPTEMBER: Arnoud van Doorn, de fractievoorzitter van de Haagse Partij van de Eenheid, geldt niet langer als verdachte in de zaak waarvoor hij zondag in Den Haag werd opgepakt. Uit onderzoek ‘kwam niets naar voren dat de aanvankelijke verdenking ondersteunde’, meldt het Openbaar Ministerie woensdag. Van Doorn is onschuldig, aldus het OM. De zaak is geseponeerd.