JAN BOSKAMP over de zelfdoding van zijn kleinzoon Dennis (19): ‘Nog dagelijks pieker ik mij suf: waarom Dennis? Zeg mij waarom’

0

Jan Boskamp is nog altijd kapot over het verlies van zijn 19-jarige kleinzoon Dennis die eind vorig jaar een eind aan zijn leven maakte. Het verdriet over zijn dood zal hij, zo zegt Boskamp, nooit te boven komen.

Jan Boskamp (73) krabbelt langzaam overeind. Afgelopen november stapte zijn kleinzoon van 19 uit het leven. Na de dood van zijn vrouw Jenny een tweede grote schok in het leven van de voormalig middenvelder van o.a Feyenoord en Oranje. Aan Hugo Camps, analist van de Belgische krant Het Laatste Nieuws, vertelde hij over zijn grote verdriet.


“Ik kan er nu met jou over praten, maar ik hou het nog steeds niet droog. Het verlies van mijn kleinzoon Dennis kan ik geen plaats geven. Het neemt bezit van mijn hele wezen. Ik ben maanden niet meer buiten gekomen, plofte van mijn bed in de zetel. Ongeschoren. Niets interesseerde me meer, ook voetbal niet”, zegt Boskamp in een openhartig gesprek met Camps voor Het Laatste Nieuws. “Zolang ik niet alleen ben kan ik na maanden weer een beetje functioneren. Alleen zijn is voor mij een totale ramp. Ik ben bang om alleen te zijn.”

Boskamp hoorde aan de telefoon van zijn zoon dat kleinzoon Dennis is overleden. Negentien jaar oud. Zelfdoding. Zijn eerste gedachte: hier kom ik niet overheen. “Na de dood van mijn vrouw Jen is dit de tweede grote schok in mijn leven. Nog dagelijks pieker ik mij suf: waarom Dennis? Zeg mij waarom.”


De dood van Dennis was totaal onverwacht. Niet het kleinste signaal gekregen dat het leven hem dwars zat. De dag voor zijn overlijden kwam hij nog bij me langs. Dat werd zoals altijd lachen en dollen en elkaar een beetje belachelijk maken. Er was geen streep somberheid in hem. Hij was blij dat alles geregeld was met zijn studie. Hij wou naar Egypte gaan om de archeologie te bestuderen. Alle voorwaarden waren vervuld.”

Dennis familie hield  het nieuws van het overlijden stil, maar 12 november werd duidelijk dat er iets vreselijks aan de hand was. “Eigenlijk zou Jan Boskamp er zitten, maar die zit er helaas niet”, vertelde presentator Wilfred Genee aan het begin van wat toen nog Veronica Inside heette. Johan Derksen maakte vervolgens bekend dat dit was vanwege ’dramatische familieomstandigheden’. “We zullen niet in detail treden, maar dit wens je niemand toe.”

Dennis was de zoon van Jans zoon Tom en diens vrouw Ann en studeerde archeologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. In de Belgische studentenstad Leuven is hij ook overleden.  In zijn biografie Geen Gezeik verhaalt Jan Boskamp over zijn voetballende kleinzoons. Ook over de toen pas twaalfjarige Dennis, en over zijn kleindochters. ‘Als ze plezier hebben, ben ik allang blij.’

Het is niet het eerste drama in Jans familie. Begin deze eeuw overleed zijn vrouw Jenny aan de gevolgen van kanker. Later vond Jan nieuw geluk bij zijn huidige vriendin Lydia, met wie hij al jarenlang in de buurt van Brussel woont.