Grensoverschrijdend gedrag bij NOS SPORT: prominente presentator betrokken en ook dickpicks verstuurd vanaf werkvloer

0

(Beeld: postproduktie.nl)

Een prominente NOS Sport-presentator zou zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Vanaf die werkvloer bij NOS Sport zouden ook dickpicks (expliciete foto’s van het mannelijk geslachtsdeel) verstuurd zijn. Meerdere NOS Sport-medewerkers geven aan een ervaring met grensoverschrijdend gedrag te hebben gehad, vroeger of korter geleden.


In de radioversie van Een Vandaag was het onderzoeksjournaliste Eveline Rethmeier die vrijdagmiddag om 16.23 uur met de primeur kwam dat er die middag bij NOS Sport een bijeenkomst was geweest over grensoverschrijdend gedrag op de redactie.

Volgens Rethmeier waren er tientallen meldingen binnengekomen over dat grensoverschrijdend gedrag. Rethmeier meldde ook dat een prominente presentator zich aan dat grensoverschrijdend gedrag schuldig zou hebben gemaakt. Er zouden ook dickpicks zijn verstuurd.


De NOS heeft, zo liet het vrijdagmiddag weten, een externe vertrouwenspersoon gevraagd om een inventarisatie te doen naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport. Het onderzoek komt er nadat de hoofdredactie van NOS Sport naar aanleiding van het Volkskrant-artikel over De Wereld Draait Door een oproep heeft gedaan aan medewerkers om zich te melden indien er ervaringen van ongewenst gedrag zijn. Meerdere medewerkers hebben zich gemeld. Zij geven aan een ervaring met grensoverschrijdend gedrag te hebben gehad, vroeger of korter geleden.

Over de aard en de omvang van het aantal verhalen over grensoverschrijdend gedrag kan een woordvoerder van de NOS desgevraagd niets zeggen. De externe vertrouwenspersoon gaat ook kijken naar welke stappen moeten worden genomen om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken en in de toekomst te voorkomen.

Janke Dekker, voorzitter van de Stichting Mores, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de Nederlandse culturele en creatieve sector, kan niet zeggen of de vermeende misstanden bij NOS Sport ook bij hen zijn gemeld. “Wij mogen geen meldingen doen over wie van welke organisatie bij ons heeft gemeld. Zoals wij meteen hebben gemeld na De Wereld Draait Door: bij ons komen de meldingen omroepbreed binnen. Meer mag ik niet specificeren. Kijk, de NOS is ook aangesloten bij Mores dus daar hebben we ook contact over, maar wij zijn onafhankelijk. Wij bemoeien ons niet met beleid, maar staan alleen de melders bij, zeker op het moment dat ze niet worden gehoord. Dan zorgen wij dat melders wél gehoord worden,” zegt Dekker, overigens de echtgenote van NOS Sport-boegbeeld Tom Egberts, tegen het AD.

Jack van Gelder, die van 1995 tot 2015 bij Studio Sport werkte, vertelde vrijdagavond in de uitzending van HLF8 zelf nooit iets gemerkt van enig grensoverschrijdend gedrag. “Nu moet ik zeggen dat ik nooit op de redactievloer heb gewerkt, ik was er alleen voor de uitzendingen. Maar ik heb nooit gemerkt dat er iets aan de hand zou zijn.’’ Ook zou van Gelder naar eigen zeggen nooit verhalen van collega’s hebben gehoord. “Natuurlijk, er zal ongetwijfeld wel werkspanning zijn geweest en er zal wel eens iemand gezegd hebben: ‘Wat een ontzettende trut of klootzak ben jij’, maar verder niets.’’

BNNVARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk vertrok recent bij die omroep nadat de Volkskrant  onderzoek had gedaan naar grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van De Wereld Draait Door, het programma dat hij tussen 2005 en 2020 vijf dagen in de week presenteerde. Uit gesprekken met tientallen redacteuren bleek dat Van Nieuwkerk doorlopend redacteuren en medewerkers van DWDD terroriseerde en kleineerde.