GOOISE REL – Nieuwsuur journalist Bas Haan: ‘Eva Jinek, je bent een leugenaar’

0

Nieuwsuur journalist Bas Haan noemt collega Eva Jinek een leugenaar. Volgens Haan, journalist van het jaar in 2015 en schrijver van de de ook verflilmde bestseller over de Deventer Moordzaak, is de talkshow-presentatrice keihard aan het liegen als ze beweert dat ze bij Nieuwsuur ontslagen is omdat ze destijds een relatie zou hebben met advocaat Bram Moszkowicz. Ze is volgens Bas Haan, journalist bij het programma, keihard aan het liegen. “Stop hiermee, deze slachtofferrol misstaat je!”

Eva Jinek trok zich in 2010 terug als de nieuwe presentatrice van Nieuwsuur toen bekend werd dat zij een door haar verzwegen relatie met advocaat Bram Moszkowicz had. “Onder deze omstandigheden kan en wil ik niet werken”, liet ze toen weten. Gisteren blikte ze in de Volkskrant maar weer eens terug op die episode in haar leven.


“Een heel mooie stap in mijn carrière die in één rechte lijn omhoog was gelopen, totdat een lid van de redactieraad me apart nam en zei: ‘Je bent het liefje van Moszkowicz, en dat blijf je. Meer zal jij nooit worden’. Het was verschrikkelijk. De keuze om mij te ontslaan nog voordat ik was begonnen vanwege de man met wie ik een relatie had, brak mijn reputatie in de knop, ik sliep er weken niet van.”

Dat lid van de redactieraad was Bas Haan en hij is woest over de in zijn ogen verdraaIing van feiten. Haan: “Beste Eva Jinek, je blijft om de zoveel jaar deze onzin verkopen, dus voor deze ene keer een reactie. Want ik ben degene die je die volstrekt onacceptabele quote in de mond legt. Een kort draadje”, reageert hij op Twitter.


“In dat twee uur (!) durende gesprek dat ik (destijds voorzitter van de redactieraad) met je had is heel veel gezegd, maar dit niet – en dat weet jij ook. Als je nog steeds niet inziet dat je relatie met Moszkowicz toen een probleem was, zegt dat eigenlijk al genoeg.”

Haan noemt Jinek een oneerlijke vrouw. “De kern van het probleem toen: je verzwéég je relatie bij je sollicitatie. De redactie kwam er achter dankzij RTL Boulevard. Je was dus niet eerlijk. Zoals je nu niet eerlijk bent. Je bent namelijk niet ontslagen. Je zag zelf, daags na dat gesprek, van de functie af.”“Dat deed je omdat het een heel lelijk juridisch gevecht tussen Moszkowicz en NOVA/Nieuwsuur dreigde te worden, waarin het helemaal niet meer om jou zou gaan, maar waarin je gereduceerd zou worden tot ‘de vriendin van’. Dáár ging ons gesprek over.”

Walgelijk, vindt Haan, hoe Eva zich opstelt. “Want kom op Eva, zou jij je nou echt door een of andere ‘male chauvist pig’ zoiets laten zeggen en je vervolgens zelf terugtrekken voor je droombaan..? Nee natuurlijk niet. Dus stop gewoon met deze ruim tien jaar oude onzin. Deze slachtofferrol misstaat je.”

Het management van Eva is compleet verrast door de uitlatingen van Haan: “Hij wordt helemaal niet genoemd in het boek, ook niet in de Volkskrant. Ik begrijp niet zo goed waar dit vandaan komt.”