Golden Earring stopt: ‘We willen niet eindigen met een rolstoel op het podium’

0

Neerlands bekendste rockband Golden Earring stopt definitief nu George Kooymans ALS heeft en niet meer in staat is gitaar te spelen. “Zonder George Kooymans gaan we niet verder. We willen niet eindigen met een rolstoel op het podium,” zegt Barry Hay.

George Kooymans,  medeoprichter van de legendarische Nederlandse rockband, lijdt aan de ongeneeslijke spierziekte ALS en kan niet meer gitaarspelen, laat staan optreden. “We hadden George een waardig afscheid met de band willen geven. Het is verschrikkelijk dat we nu, abrupt, definitief gaan stoppen met de Golden Earring”, aldus Barry Hay tegen De Telegraaf die het nieuws over de ziekte van George Kooymans naar buiten bracht.


“Dit is een doodsklap. We gaan echt niet optreden zonder George. Het is een hard gelag dat we nu door de coronapandemie niet meer kunnen spelen. Het is allemaal zo radicaal. We hadden zo graag een afscheidsconcert willen geven. Onze allerlaatste show was in 2019 in de Rotterdamse Ahoy. Dat was weliswaar een glorieus concert, maar niemand had toen kunnen denken dat het de laatste show zou zijn. We zullen moeten wennen aan het idee dat de band niet meer bestaat. We willen niet eindigen met een rolstoel op het podium.”

Hay zegt in de krant dat Kooymans het nieuws over zijn ziekte een paar maanden geleden met zijn bandleden heeft gedeeld. “We waren op de hoogte dat hij ernstig ziek is en aan ALS lijdt. Uiteraard is het nog onduidelijk hoe agressief zijn spieren worden aangetast. Er zijn mensen die nog zeven jaar rondlopen als ze de diagnose hebben gekregen. De ziekte is totaal onvoorspelbaar. George zal in ieder geval nooit meer spelen. Het is een bittere pil dat het over en uit is met de Golden Earring.”


Onlangs vloog Hay van zijn huis op Curaçao naar Nederland om zijn vriend en bandmaat Kooymans te bezoeken. “George houdt zich sterk. Hij is een nuchtere jongen. Ik zei tegen hem ’Ik weet echt niet wat ik moet zeggen’. Hij antwoordde: ’Ik ook niet.’”

Share.