Giel Beelen verkoopt in zijn webshop voor 40 euro levensgevaarlijke druppeltjes

0

Giel Beelen verkoopt in zijn webshop flesjes van 40 euro met druppels ‘om je hart te openen’. Maar de druppeltjes nemen is niet zonder gevaar. volgens Thomas Dorlo, farmacoloog bij het Nederlands Kankerinstituut, zijn de druppels ‘een tikkende tijdbom’ is. “Dat is een goede beschrijving vind ik.” Innemen van de druppels kan  een serotonineshock veroorzaken, een vergiftiging met serotonine.

Op zijn spirituele platform Kukuru verkoopt Giel Beelen in  webshop voor 40 euro 5 milliliter  flesjes ‘Shambala‘.   “Goed voor zeven druppels per dag, veertien dagen lang”, staat erbij. “Met als doel je hart te openen en verbinding te vinden met het al.”


Radar, het consumentenprogramma van  AVRO/TROS meldde maandagavond dat er vijftig procent alcohol en verder water, caapi en bobinsana, in onbekende verhoudingen in het flesje zit.  “Je innerlijke guru vinden, weten wat je missie op aarde is en meer in het nu leven: het klinkt als het boek van een of andere wijsgeer, maar dit zijn claims van een kruidenpreparaat dat aan de man wordt gebracht door radiomaker Giel Beelen”, aldus  Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg.

Renger Witkamp, hoogleraar Voeding, over de druppels van Giel: “Bobinsana en caapi zijn de populaire namen. Potentieel is deze combinatie gevaarlijk, want je hersen ontsporen als het ware. Als het aan mij zou liggen, zou je zo’n product moeten verbieden. Misschien moeten er eerst ongelukken gebeuren. Ik zou zeggen: koop dit niet, want dit is geld-uit-de-zak-klopperij.”

In een reactie zegt Beelen“Ik vind het echt tof dat jullie hier aandacht aan besteden, maar wat denk je? Dat ik een product ga ondersteunen wat echt gevaarlijk is? Natuurlijk niet.” Maar op de vraag van Radar hoeveel caapi – in meerdere landen een verboden middel – er precies in het flesje zit, komt geen antwoord. “Ik snap het probleem niet zo. Bobinsana, caapi, water en alcohol. Alcohol is vijftig procent, dus de rest is ook vijftig procent. Ja, ik weet niet precies hoeveel takjes erin gaan.”

Volgens Beelen klopt er niets van de beweringen van de wetenschappers. “Ik vind het wel een tikkeltje gênant dat ik dan degene moet zijn die moet zeggen: ‘Hallo, meneer de wetenschapper, u haalt even twee dingen door elkaar.’ Want dat cheese-effect waar jij het over hebt is niet bij deze MAO-remmer.”