GEVAARLIJK GEKKIE: Forum voor Democratie-Kamerlid Van Meijeren spreekt over bezetten Tweede Kamer om regering weg te krijgen

0

FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren zegt te hopen op een revolutionaire beweging die “bij wijze van spreken” de Tweede Kamer bezet om de regering weg te krijgen. Premier Rutte vindt de uitspraken “totaal onverantwoordelijk”. Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid reageert met: “speculeren over mogelijk geweld is bloedlink.”

Op de Belgische website Compleetdenkers zegt  Van Meijeren de Nederlandse Staat zich tiranniek gedraagt en dat Nederlanders van hun grondrechten worden beroofd, onder meer door coronamaatregelen. Hij voorspelt een moment waarop het “zo urgent wordt voor mensen die niks meer te verliezen hebben dat ze bij wijze van spreken naar het parlement trekken en zeggen: ‘wij gaan hier gewoon niet weg totdat de regering weg is’.”


De FvD’er benadrukt in het interview dat er geen meerderheid nodig is om in verzet te komen. Volgens het Kamerlid kan je ook met kleinere aantallen “heel veel impact” maken. Van Meijeren zegt dat “tal van voorbeelden wereldwijd” laten zien dat er ook doden bij kunnen vallen. “We hopen dat we dat kunnen voorkomen en dat alles vreedzaam blijft. Maar dat is wel waar ik op hoop uiteindelijk.”

Premier Rutte vindt de uitspraken totaal onverantwoordelijk, schrijft hij op Twitter: Een Kamerlid heeft vandaag gespeculeerd over het verstoren van ons democratische proces. Dat is verwerpelijk en totaal onverantwoordelijk. De Tweede Kamer is het hart van onze democratie, ons kostbaarste politieke bezit.


Ook minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid keurt de uitlatingen van Van Meijeren sterk af: Suggereren dat mensen naar het parlement moeten trekken tot de regering weg is, is onacceptabel. Speculeren over mogelijk geweld is bloedlink.

De uitspraken van Van Meijeren kunnen eventueel tot juridische stappen tegen hem leiden. Verschillende staatsrechtgeleerden oordeelden dat dit soort uitspraken vallen onder opruiing, en dat is strafbaar.Van Meijeren is tijdens de coronapandemie bekend komen te staan onder de bijnaam “complotmarmot”. Op 20 januari 2022 noemde Nilüfer Gündoğan (D’66) in een Kamerdebat Van Meijeren “een complotmarmot die schijt heeft aan onze Grondwet”.