Gerrit Jan van D., hoofdverdachte in geruchtmakende Ruinerwold-zaak: ‘Prins Claus heeft me veel verhalen verteld over wat er allemaal gebeurde in de koninklijke familie’

0

Gerrit Jan van D., de hoofdverdachte in de geruchtmakende Ruinerwold-zaak, beweert in zijn dagboeken en in uitgebreide chatconversatiesis dat hij veel contact heeft gehad met prins Claus. “Hij heeft me veel verhalen verteld over wat er allemaal gebeurde in de koninklijke familie”, schrijft hij. Gerrit Jan van D. was zowel de vader als de religieus leider van zijn verborgen gezin met vijf kinderen dat oktober vorig jaar werd ontdekt in een boerderij. Morgen staat de man in een pro-formazitting voor de rechter.

Elf maanden na de ontdekking is het nog altijd de vraag of de gehandicapte vader, in 2016 getroffen door een hersenbloeding, begrijpt wat er gebeurt en of hij kan worden berecht voor vrijheidsberoving en vermeend seksueel misbruik. Van D. heeft niet gepraat sinds zijn arrestatie, maar heeft wel veel geschreven over zijn talloze visioenen. Hij deed dat in dagboeken en in uitgebreide chatconversaties, die in het bezit zijn van de Telegraaf.


De krant citeert vandaag o.a. uit een chatconversatie met een vriendin uit Engeland waarin hij zegt dat hij in het verleden al eens een serieuze verdachte is geweest in een moordonderzoek. “De politie kwam bij me langs en ondervroeg me omdat ik werd verdacht van de moord op een zakenman in Nederland”, schrijft hij over de tijd dat hij nog in Hasselt woonde. “De beschuldiging was geuit omdat ik in mijn tuin had gegraven. Dat deed ik om de bodem te zuiveren, maar buren vertrouwden het niet. Ze dachten dat ik hem had begraven.”

De ’aartsvader’ kwam er latere chatconversaties niet meer op terug. Dat kan, zo schrijft de Telegraaf, betekenen dat de verdenking tegen hem is doodgebloed of dat de hele zaak een hersenspinsel was.


Van D. beweert ook dat hij veel contact heeft gehad met prins Claus. Zelfs nadat die in 2002 was overleden. “Hij heeft me veel verhalen verteld over wat er allemaal gebeurde in de koninklijke familie”, schrijft hij in een van zijn dagboeken. “Ik kan er tabloids vol mee schrijven. Hij is een heel goede vriend van me geworden. In de geestenwereld is hij de koning van Nederland. Zijn grootste zorg was lange tijd dat Willem-Alexander onder een slechte invloed zou komen van Máxima. Maar zij heeft nu een andere geest in haar lichaam. Die van een vrouw uit een oude Nederlandse stam. Dat heeft God geregeld.”

In 2016 kreeg van D. een hersenbloeding en sinds die tijd deels verlamd en kan niet meer spreken. Zijn kinderen verzorgden hem, tot het gezin werd ontdekt in de boerderij. De nu ook vastzittende Oostenrijkse klusjesman en discipel Josef B. zorgde al die jaren voor eten en drinken.

Inmiddels verblijft Van D. in het detentiecentrum van Schiphol. Het lijkt op het oog wat beter te gaan met hem. Waar hij eerst vooral lag, zit hij nu geregeld in een rolstoel en kan hij daar familie ontvangen. Grote vraag is of bewezen kan worden dat Van D. zijn kinderen tegen hun wil heeft vastgehouden. De kinderen die in de hoeve zaten, ontkennen dat met klem.