Gerard Joling mag nog een jaartje zeggen wat hij wil over buitenlanders

0

Gerard Joling, die zich in het verleden vaak kritisch uitte over de komst van buitenlanders naar ons land, zou met zijn nieuwe programma ‘Joling en de buitenlanders’ op bezoek gaan bij mensen uit andere culturen om te kijken of zijn vooroordelen wel hout sneden. Nu dat programma is door RTL voorlopig in de ijskast gezet. Joling hoeft zich dus nog niet te bekeren en mag dus nog zeker tot volgend jaar zijn vooroordelen blijven spuien.

Het nieuwe programma ‘Joling en de buitenlanders’ zal voorlopig niet worden uitgezonden, zo laat RTL aan RTL Boulevard weten. RTl’s programmadirecteur Directeur Peter van der Vorst (48) haalde het programma uit de schema’s nadat Gerard Joling (60), die het programma zou presenteren, onder vuur kwam te liggen nadat de redactie een oproepje plaatste om Marokkaanse vrouwen te verleiden om Joling te laten zien dat ze best aardig waren.


Het oproepje kwam van beautyvlogger/contentmaker Fadim Kurt. Fadim schreef dat Joling ‘namelijk nogal wat (pittige) vooroordelen over Marokkanen heeft die we met dit programma volledig willen ontkrachten en hem in te laten zien dat wat hij denkt niet juist is’.

Hey dames!
Voor een tv-programma van rtl4 kom ik graag in contact met Marokkaanse dames die dol zijn op beauty en presentator Gerard Joling in de wereld van beauty willen meenemen. En hem kennis te laten maken met de Marokkaanse cultuur. Hij heeft namelijk nogal wat (pittige) vooroordelen over Marokkanen die we met dit programma volledig willen ontkrachten en hem in te laten zien dat wat hij denkt niet juist is. Hij denkt bijv. dat Marokkaanse vrouwen worden onderdrukt en zich niet mooi mogen maken, terwijl dit dus helemaal niet klopt natuurlijk. Het lijkt ons daarom leuk om een beauty activiteit samen met een paar meiden en Gerard te gaan doen om hierover in gesprek te gaan. We willen dolgraag dat jullie hem ook kritische vragen gaan stellen, waarom hij bijvoorbeeld zo denkt. Wie lijkt het leuk om op deze manier haar tv-debuut te maken op rtl? Ik hoor graag van jullie 🙂
GOED OM TE WETEN: Gerard wordt meegenomen door een bekende Nederlandse Marokkaan meegenomen.


Onder de inmiddels oproep verwijderde post verschenen talloze reacties en werd onder meer opgeroepen tot een boycot van het programma. verschillende negatieve reacties heeft ontvangen.

Volgens RTL speelt bij het uitstellen van het programma ook mee dat de tijdsgeest waarin het programma is opgenomen niet meer in de tijdsgeest van dit moment past. “Het draagt bij aan de kennis die we hebben en elke dag vergaren over stereotypering en beeldvorming”

“De opdracht voor het programma ‘Joling en de buitenlanders’ is anderhalf jaar geleden gegeven aan Vincent TV. Het programma is nog steeds volop in productie, omdat er vertraging is opgelopen door het coronavirus. We zijn op de hoogte van de reacties op het concept. We begrijpen ze en zijn er blij mee. Het draagt bij aan de kennis die we hebben en elke dag vergaren over stereotypering en beeldvorming. We houden die kennis actief op peil door zelf veel onderzoek te doen en met experts te praten. We gaan samen met producent Vincent TV in gesprek over de verdere invulling van het programma. Want we willen allemaal dat dit programma begrip en verbinding brengt. Het programma krijgt een andere naam en we kijken kritisch naar het materiaal dat al is gedraaid en wat er nog wordt gedraaid. We verwachten dat het programma in 2021 in de schema’s komt te staan”, luidt het statement.

Wat zeker ook meespeelt is dat een aantal bekende Nederlanders, benaderd om Gerard te bekeren, botweg weigerde. Zo werd Achmed Akkabi gevraagd om Gerard kennis te laten maken met Marokko, zegt hij op Twitter. “Weinig tot geen in NL geboren Marokkanen kennen Marokko. Ieder jaar op zomervakantie er naartoe telt niet imo.”

En ook Sylvana Simons weigerde. “Ik was ervoor ‘gepolst’, alweer een tijd geleden. Of we naar Suriname konden. Dan kon ik het allemaal uitleggen. Ik ben daar 2x op vakantie heen geweest.”